Dalszerző Expo rendezvénysorozat indul április végén

MTI

2023.04.14. 14:57

Dalszerző Expo rendezvénysorozat indul április végén.

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo (DEX) az Artisjus fővárosi székházában.

A másfél hónapos széria során speciális fókusztémákra épülő mesterkurzusokkal és limitált férőhelyes mentoring- és műhelymunka-programokkal várja az érdeklődőket a DEX - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, az idei első alkalmakon a zene rezonanciájáról, a dalszövegek és az igazság kapcsolatáról, a funkcionális zeneszerzői karrier beindításának módszereiről, jogdíjkérdésekről, a szerkesztők zeneválogatási metódusairól és számos más kérdésről esik szó. Az április 27-én induló eseménysorozaton a résztvevők ifj. Malek Miklós, Beck Zoli, Faltay Csaba, valamint a Svédországból érkező Niclas Lundin mesterképzésein bővíthetik tudásukat és fejleszthetik alkotói kreativitásukat.

Az április 27-én a funkcionális zeneszerzésről beszélő Faltay Csaba zeneszerző, zenei producer a nemzetközi könyvtárzenei piacon több tízéves kreatív és produkciós tapasztalattal rendelkezik, olyan platformokra dolgozik be, mint a Fox, az NFL, a BBC vagy a ITV. Ő az első magyar zenetár, a Twelvetones Production Music alapítója, egyben a Schubert Music Library kreatív igazgatója.

Május 16-án a nemzetközi hírű Musikmakarna zeneiskola oktatója, a Martin Garrixszel és Rick Springfielddel is együtt dolgozó svéd dalszerző, Niclas Lundin segít újragondolni a topline-író módszereket angol nyelvű Essentials of Hit Toplining programjával.

Május 25-én ifj. Malek Miklós azt boncolgatja, vajon a zene a szívnek, az észnek vagy a testnek szól. The Checklist című angol nyelvű mesterkurzusán a slágerek sikerességét megalapozó pszichológiai, érzelmi, kulturális, zenei és technikai elemekről esik szó. A zenei producer, mixing/mastering hangmérnök és dalszerző az elmúlt években Ariana Grande, Jennifer Lopez, Armin Van Buuren, Anastacia, Pixie Lott és Yanni lemezein működött közre.

Az évadzáró alkalmat június 8-án Beck Zoltán, a 30Y zenekar Artisjus-díjas énekes-dalszerzője tartja. Az Igazmondás akarata című mesterkurzus tematikájában a szövegírót és a dalszöveget helyezi középpontba és olyan mélységekben is elmerül, mint a legitim megszólalási pozíció feltételei az alternatív alkotói térben.

Idén hatodik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre. A kezdetben kétnapos konferenciát a szervezők 2022-ben négy tematikus napra bővítették, idén pedig külön rendezvénysorozattal várják a zenei alkotókat. A kis létszámú programok résztvevői személyesen kérhetnek szakmai véleményt ismert szerzőktől és előadóktól saját dalaikról.

További részletek a https://www.facebook.com/dexsongwritingexpo oldalon érhetők el.

.