Húsvét - Mikor van virágvasárnap, nagyhét, nagypéntek és húsvét? - 2023. évi húsvéti összefoglaló

Húsvét

alonmedia.hu

2023.04.02. 00:10

Húsvét - Mikor van virágvasárnap, nagyhét, nagypéntek és húsvét? - 2023. évi húsvéti összefoglaló

Húsvét

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, melynek során Jézus Krisztusnak, Isten fiának a haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. A dátumát tekintve mozgó ünnep, minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget (március 20.) követő holdtölte (az idén április 6. csütörtök) utáni első vasárnapra esik. Minden évben mindenképpen március 22. és április 25. közé esik. 

A húsvét időpontját, még 325-ben, a niceai zsinaton deklaráltak. Az ünnepkör a hamvazószerdával indul, ami hagyományosan szigorú böjti nap. Innentől indul a 40 napos nagyböjt időszaka is. Ezt követően nagypénteken (április 7.) Jézus halálára böjttel és csenddel, húsvét vasárnapján (április 9.) pedig Jézus feltámadásáról vigadozva emlékeznek meg a keresztények.

 

Húsvétvasárnap - 2023. április 9.

Krisztus feltámadásának ünnepe. Ekkor ér véget a böjt. Vasárnap reggel kerülhetnek az asztalra a hagyományos húsvéti ételeket, a sonka, a kalács és a tojás.

 

Húsvéthétfő - 2023. április 10.

Húsvéthétfő a locsolkodás napja, az egészséget és a termékenységet jelképezi. Régen gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket. A két világháború között vált szokássá, az ún. „szagos” vízzel, rózsavízzel való locsolkodás.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

.