Húsvét - Minden amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

Húsvét

alon.hu

2023.04.08. 13:37

Az otthoni ételmérgezések gyakori okozója a tojás.

Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, éppen azért fontos, hogy mindenki csak tiszta, friss és ép tojást vásároljon. 

Hogyan tároljuk a tojást?

A tojást nem szükséges hűtve tárolni, de lehet. Ha a hűtőben tárolás mellett döntünk, mindaddig tartsuk a hűtőszekrényben, amíg fel nem használjuk. Ez azért fontos, mert ha a tojás hőmérséklete változik, pára csapódhat le rá, ami megsememmisíti a vékony fertőtlenítőréteget a héjon.

A keményre főtt tojás, héjában és héj nélkül is 1 hétig tárolható, kizárólag a hűtőszekrényben. A terített asztalon ne hagyjunk fogyasztásra szánt tojást 2 óránál tovább.

Megmossuk vagy ne mossuk a tojást?

A tojást kizárólag a felhasználás előtt érdemes megmosni. Kifejezetten káros, ha megvásárlás után egyenként megmossuk a tojásokat és úgy tároljuk. Ennek az az oka, hogy a tojás héján van egy rendkívül vékony réteg, ami természetes úton a tojásrakás során kerül rá és ez megvédi az amúgy porózus héját attól, hogy bármilyen baktérium bekerülhessen a tojásba. A betegséget okozó kórokozók, mint a Salmonella a tojás héjon telepednek meg, az épp tojás belsejébe nem juthatnak. Ha tojást használunk ételkészítéshez, mindig mossuk meg, de nem csak a tojást, hanem a kezünket is!

Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem romlott a tojás

Csak friss tojást szabad megvenni és megfőzni, jó tudni, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás viszont fent lebeg a vízen. Ezeket egyenként, külön csészében feltörve kell ellenőrizni: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy a színe, szaga nem a szokásos, nem szabad felhasználni. Lényeges szempont, hogy a nyers héjas tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel.

Tojásfestés természetes alapanyagokkal

A repedezett, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. A tojásokat kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett festékkel vagy természetes színezőanyagokkal, a többi között hagymahéjjal, céklával, áfonyával, szederrel, ibolyával, vöröskáposztával, kurkumával lehet színezni. A tojásfesték megvételekor a termék minőség megőrzési idejére és a csomagolás épségére is oda kell figyelni, textilfestéket nem szabad használni e célra.

A tojás, mint vitaminforrás

A tojássárgája A-, D-, E- vitamint, valamint B vitaminok közül tiamin (B1), riboflavin (B2), nikotinsav (niacin B3 vitamin), pantoténsav (B5 vitamin), folsav (B9), kobalaminok (B12) gazdag forrása.

Ásványi anyagok közül számottevő a foszfor, a vas, a réz, a cink és a magnézium mennyisége. Kiemelkedő kolin tartalma a központi idegrendszer érési folyamataiban, valamint az időskori memória vesztés megelőzéséhez megelőzéséhez szükséges elemi idegi folyamatban alapvető jelentőségű.

A tojásos, húsos ételeket alaposan át kell sütni-főzni, hogy a belsejük is elég forró legyen. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, s nem csupán megmelegíteni, a forrás ugyanis elpusztítja a baktériumokat. A megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehűteni, majd a hűtőszekrénybe tenni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

A tojás dobozán a minőség megőrzési idő feltüntetése kötelező, lejárt szavatosságú tojást nem szabad megvenni.

.