Liszt-maraton lesz április 17-én a Cziffra Fesztiválon

MTI

2023.04.16. 20:07

Liszt összes rapszódiája hat kiváló zongoraművész előadásában hangzik el a Cziffra Fesztivál Liszt-maratonján április 17-én a MOMKult Nagytermében.  

A szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a rendhagyó koncerten hat különböző stílusú zongoraművész: Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly, Ránki Fülöp és Vida Mónika Ruth saját értelmezésében, egyéni előadásmódjában tárja a közönség elé Liszt Ferenc Magyar rapszódiáit.

Mint írják, Cziffra György interpretációja Liszt rapszódiái terén világhírűek és etalon értékűek, amelyek nagy hatást gyakoroltak a későbbi zongorista-generációkra.

Mint felidézik, az 1840-es években Magyarországon tartott koncertjein Liszt rendszeresen improvizált kedvelt hazai dallamokra, majd e rögtönzésekből fejlesztette nagyszabású koncertdarabbá az első tizenöt rapszódiát. A négy kései mű már a szerző modern stílusában, saját dallamokra született, a Spanyol rapszódia pedig mediterrán témáival és gondos megkomponáltságával emelkedik ki a darabok sorából.

Az est műsorvezetője Bolla Milán. További információk a cziffrafesztival.hu oldalon olvashatók.

.