Tojás - Hol és hogyan tároljuk? Mikor mossuk meg? - Minden, amit a tojásról tudni érdemes

Húsvét

alon.hu

2023.04.01. 17:57

Az otthoni ételmérgezések leggyakoribb okozója a tojás.

Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, éppen azért fontos, hogy mindenki csak tiszta, friss és ép tojást vásároljon. 

Hogyan tároljuk a tojást?

A tojást nem szükséges hűtve tárolni, de lehet. Ha a hűtőben tárolás mellett döntünk, mindaddig tartsuk a hűtőszekrényben, amíg fel nem használjuk. Ez azért fontos, mert ha a tojás hőmérséklete változik, pára csapódhat le rá, ami megsememmisíti a vékony fertőtlenítőréteget a héjon.

A keményre főtt tojás, héjában és héj nélkül is 1 hétig tárolható, kizárólag a hűtőszekrényben. A terített asztalon ne hagyjunk fogyasztásra szánt tojást 2 óránál tovább.

Megmossuk vagy ne mossuk a tojást?

A tojást kizárólag a felhasználás előtt érdemes megmosni. Kifejezetten káros, ha megvásárlás után egyenként megmossuk a tojásokat és úgy tároljuk. Ennek az az oka, hogy a tojás héján van egy rendkívül vékony réteg, ami természetes úton a tojásrakás során kerül rá és ez megvédi az amúgy porózus héját attól, hogy bármilyen baktérium bekerülhessen a tojásba. A betegséget okozó kórokozók, mint a Salmonella a tojás héjon telepednek meg, az épp tojás belsejébe nem juthatnak. Ha tojást használunk ételkészítéshez, mindig mossuk meg, de nem csak a tojást, hanem a kezünket is!

Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem romlott a tojás

Csak friss tojást szabad megvenni és megfőzni, jó tudni, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás viszont fent lebeg a vízen. Ezeket egyenként, külön csészében feltörve kell ellenőrizni: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy a színe, szaga nem a szokásos, nem szabad felhasználni. Lényeges szempont, hogy a nyers héjas tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel.

.