Párizs 2024 - Megvan az elsőként indulási jogot kiharcoló magyar sportoló az olimpiára

Párizs 2024

MTI

2023.04.11. 21:57

Indulási jogot elsőként kiharcoló sportoló.

A magyar úszók közül elsőként Szabó Szebasztián teljesített A szintes időt a jövő évi, párizsi olimpiára.

A magyar szövetség keddi tájékoztatása szerint a győriek 27 esztendős versenyzője egy Helsinkiben rendezett viadalon 50 méter gyorson 21.89 másodperces idővel diadalmaskodott, ezzel könnyedén "ugrotta meg" a 21.96 másodperces szintet.

"Nagy könnyebbséget jelent, hogy meglett az A szint, így az országos bajnokságon már a nyári világbajnokságra való felkészülés jegyében úszhat" - mondta az MTI-nek Szabóról edzője, Petrov Iván.

"Főleg azért örülök, mert még csak április van és nagyon messze van az olimpia. Így, hogy megvan a szint, hideg fejjel tudunk készülni a versenyre"

- értékelt az M1 aktuális csatornának Szabó, aki még legalább egy számban, 100 méter gyorson szeretne szintet úszni. Kifejtette: amíg nincs meg a szint, addig folyamatosan fut utána az ember, most viszont van lehetősége új programot elkezdeni, illetve nem kell idegeskednie, hogy megszerzi-e vagy sem. Május-júniustól a külföldi versenyek biztosítják számára a legjobb fejlődési lehetőséget.

A magyar csapatból elsőként indulási jogot kiharcoló sportoló kitért rá: nem mondaná, hogy a legjobb formájában van, az, hogy így sikerült szintet úsznia, jó jel a nyári világbajnokságra, egyben mutatja előrelépését a tavalyi évhez képest. A fukuokai vb-n az 50 méter gyorson, illetve a váltókon lesz a hangsúly számára.

Szabó 100 méter gyorson és 50 méter pillangón sem talált legyőzőre, klubtársa, Jakabos Zsuzsanna pedig 200 méter gyorson, 200 méter háton, 100 méter pillangón, 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón győzött a finn fővárosban.

.