Támogatás hiányában csökkent az otthonfelújítási kedv is

MTI

2023.04.28. 09:11

Az Otthonfelújítási program 2022. december 31-én lezárult.

Jelentősen csökkent a családok körében a lakásfelújítási és korszerűsítési kedv az Otthonfelújítási program 2022. december 31-i lezárultát követően - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése.

A gazdaságkutató intézet pénteki közleménye szerint az áprilisi, reprezentatív felmérésük azt mutatta, hogy a következő egy évben a lakóhelyükre nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot, majd tavaly a második fél évben jelentős csökkent ez a szám.

Mint írták, a mostani megkérdezés adatai szerint a háztartások 4,8 százaléka készül biztosan ilyen beruházásra, 19,5 százalékuk tart valószínűnek ilyen kiadást. Egy évvel korábban ugyanez a két arány 9 és 30 százalék volt.

Az intézet azt prognosztizálja, hogy a jövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak, körükben 8 százalék a biztosan, 26 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya, de nem sokkal maradnak le tőlük a 40-49 év közöttiek sem (6 és 20 százalékos aránnyal).

A településtípusok közül a községek emelhetők ki, az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozik egy komolyabb felújításra. Az ő helyzetüket segíti, hogy a falusi Csok továbbra is felvehető - mutatott rá közleményében a GKI.

.