Több mint ötszáz vásárlót csaptak be egy online csalássorozattal

MTI

2023.04.21. 14:57

A megrendelők előre utaltak, de árut nem kaptak.

Elfogtak a rendőrök három férfit, akik társaikkal több mint ötszáz vásárlót károsítottak meg nem létező áruk hirdetésével, és így több mint ötvenmillió forinthoz jutottak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a rendőrség honlapján.

Az írták, az ügyben bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indított eljárást a IV. kerületi rendőrkapitányság.

Az elkövetők 2022 októberében valódi kereskedelmi háttérrel nem rendelkező cégeknek honlapokat hoztak létre, majd különböző termékeket - számítástechnikai alkatrészeket, tűzifát, bútorokat, élelmiszereket - hirdettek az interneten. A valósághű üzlet elhitetésére felvettek üzletkötőket, akikkel munkaszerződést is kötöttek, feladatuk a hirdetések közzététele volt.

A hatóságnak egy feljelentés révén jutott tudomására a csalássorozat. Az első sértett 2022. november 16-án kérte a rendőrség segítségét, mivel 5 köbméter tűzifát rendelt, majd előre utalással kifizetett 164 ezer forintot. Több héten keresztül a csalók telefonon hitegették, végül felkereste az interneten bejegyzett cég terézvárosi székhelyét, ahol csak egy székhelyszolgáltató cég üzemelt.

A sértettek közül volt, aki kanapét fizetett ki előre, mások videókártyákat rendeltek. Egy sértett két kamionnyi tűzifáért mintegy kétmillió forintot fizetett ki.

A nyomozás eddigi adatai szerint a csalók több mint ötszáz megrendelés után szedtek be pénzt, de egyetlen esetben sem teljesítették a kiszállítást.

A kár jelenleg meghaladja az ötvenmillió forintot, de a sértetti kör a gyanú szerint bővülni fog.

Az újpesti rendőrök azonosították a feltételezett elkövetőket: egy nőt és két férfit még idén márciusban, három férfit pedig április 15-én fogtak el.

A gyanúsítottakat kihallgatták, majd az utóbbi három férfit - a csoport értelmi szerzőit - őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatásukat. A márciusban elfogott gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek - olvasható a közleményben.

.