Vasárnap tartják az Élet menetét Budapesten

MTI

2023.04.14. 21:04

A holokauszt áldozataira emlékező séta idén a VIII. kerületi Koltói Anna térről indul és a VII. kerületi Bethlen Gábor térre érkezik.

Vasárnap, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján tartják az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező séta idén a VIII. kerületi Koltói Anna térről indul és a VII. kerületi Bethlen Gábor térre érkezik.

Az idei séta a munkaszolgálatosoknak állít emléket, a menet körülbelül 1,5 kilométeres útvonala Budapest két munkaszolgálatos emlékműve között halad.

A megemlékezés vasárnap délután 5 órakor a Koltói Anna téren, a munkaszolgálatosok emlékművénél kezdődik. A téren beszédet mond az idei menet díszvendége, Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora, valamint - mások mellett - Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete és David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A megemlékezésen a rabbinikus teendőket Tótha Péter Joel, a Magyar Honvédség vezető tábori főrabbija látja el. A menetet Verő Tamás főrabbi és Michel Gourary, az Élet menete nemzetközi szervezetének európai igazgatója indítja el.

A menet a Teleki László tér érintésével a Fiumei úton halad, majd az István utcára kanyarodva érkezik a Bethlen Gábor térre, a zsidó munkaszolgálatosok emlékművéhez.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az Élet menete idején - várhatóan 16.30 és 18 óra között - lezárják a Fiumei utat, ezért a 23-as és a 24-es villamos a Kossuth Lajos tér, illetve a Közvágóhíd, a 28-as és a 28A villamos pedig az Izraelita temető, illetve az Új köztemető végállomástól rövidített útvonalon, csak az Orczy térig közlekedik.

A 37A villamos szintén rövidített útvonalon, a Sörgyár végállomástól csak a Fiumei útig viszi az utasokat. A villamosok helyett a Blaha Lujza tér és a Könyves Kálmán körút között villamospótló autóbuszok közlekednek a Népszínház utca-Teleki László tér-Karácsony Sándor utca-Baross utca-Orczy tér-Kőbányai út útvonalon.

Várhatóan 17.30 és 19.30 között a Rottenbiller utca, majd az István utca és a Bethlen Gábor tér lezárása idején az érintett trolibuszok módosított útvonalon közlekednek.

.