Két újabb területet kapcsoltak az új alapellátási ügyeleti rendszerbe

MTI

2023.05.09. 18:57

Az orvosi ügyelet az 1830-as hívószámon érhető el.

Az alapellátási ügyeletbe májustól bekapcsolódott vármegyék közül az első héten az orvosok, mentőtisztek és szakdolgozók Békés vármegyében 598, Komárom-Esztergom vármegyében 619 betegnek nyújtottak ügyeleti segítséget - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat kedden az MTI-t.

A közlés szerint a betegek zöme enyhe panaszok miatt maga kereste fel a vármegye valamelyik ügyeleti telephelyét, ugyanakkor Békés vármegyében 60, Komárom-Esztergom vármegyében 46 esetben az ügyeleti kocsi kiküldésével, a beteg lakásán történt a segítségnyújtás.

Az esetek többségében az ügyeleti ellátás elegendőnek bizonyult, kórházba utalásra a betegek kevesebb mint 10 százalékánál volt szükség - tették hozzá.

A 1830-as hívószám mindenhol megfelelően működött, az orvosi ügyeletekben ellátottak 15 százaléka gyermek volt - írták.

Kitértek arra, hogy az alapellátási ügyeleti rendszer gördülékeny működése érdekében helyenként még szükséges külsős orvosokkal szerződést kötni.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén után május 1-jétől Békés és Komárom-Esztergom vármegye is csatlakozott az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez.

A hat vármegyében február 1-je óta több mint 38 ezer betegnek nyújtottak segítséget, az ellátás színvonalával kapcsolatban a lakossági visszajelzések pozitívak - olvasható a mentőszolgálat közleményében.

.