Petőfi 200 emlékév - 161 településen 315 féle programot tartanak

MTI

2023.05.07. 08:50

Idén a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelyen május 8. és 14. között 161 településen 315 féle programot tartanak múzeumokban, könyvtárakban.

"Az intézményeknek szélesre kell tárni a kapukat, összefogásra van szükség. A közösségek jelentős identitásformáló hatással bírnak, kulcskérdés, hogy a kultúrát megélő, azt tevőlegesen alakító emberek között éljünk" - mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár.

Mint fogalmazott, a világjárvány, valamint a határunkhoz közel zajló háború által okozott átfogó válság alapjaiban rajzolja át a kultúráról, a kultúraközvetítésről és a közösségek szerepéről alkotott vízióinkat. Hozzátette: nem kisebb a kihívás, mint a közösségek számára valós választási lehetőséget nyújtani a virtuális világ egészpályás letámadásával szemben.

"A közösségi lét erősíti az önmagunkba és embertársainkba vetett hitet és bizalmat, ezen keresztül pedig az önazonosságtudat kiteljesedését. Ezért helyezzük a Közösségek Hete keretében fénybe a közösségeket" - szögezte le az államtitkár.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinálásában, az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg, az idei mottó egy Petőfi-idézet: "Egy a szív, az akarat".

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója felidézte, hogy a Közösségek Hete 2017-ben egy európai uniós projekt keretében indult, de annak lezárultával is fontosnak tartották a rendezvénysorozat folytatását az NKA és a kulturális tárca támogatásával.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a közösségfejlesztés a polgári fejlődés alapfeltétele. "Azt tapasztaljuk, hogy az embereknek szükségük van ilyen kezdeményezésekre, ezért alkalmakat kell találni, hogy a közösségek önmaguk kultúráját meg tudják élni".

A Közösségek Hete idei programjait Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese ismertette. Elmondta, hogy a sorozat minden napján más-más vidéki múzeum a kiemelt helyszín, ahol a tematika is Petőfi egy-egy versidézetéhez kapcsolódik.

Május 8-án hétfőn a Gödöllői Királyi Kastélyban a fiatalokat szólítják meg pályaorientációs programmal, másnap a pécsi Janus Pannonius Múzeumban a helyi civil közösségek és az akadállyal élőket képviselő szervezetek tagjai a meghívottak. Május 10-én a szolnoki Damjanich János Múzeumban a helyi könyvtárral együttműködésben az alkotás, az önkifejezés áll a középpontban, 11-én a debreceni Déri Múzeum az értékek megőrzésére fókuszáló programmal és egy új időszaki Petőfi-tárlattal készül. 12-én a szegedi Móra Ferenc Múzeum szervezésében az önkéntesség ügyét járják körül, 13-án szombaton a Soproni Múzeumban a környezeti fenntarthatóságon lesz a hangsúly, végül május 14-én, a zárónapon az esztergomi Duna Múzeum szervezésében városi sétára invitálják az érdeklődőket.

A Közösségek Hetét szakmai konferenciák kísérik. Május 8-9-én Miskolcon lesz a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia, május 11-én Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban az Együttható! című tanácskozás, ahol ünnepélyes keretek között átadják a Közösségi Múzeum elismeréseket. Május 12-én pénteken Közösség, kreativitás, fenntarthatóság címmel az ELTE TáTK Közösségi és Civil Tanulmányok Kutatócsoportjának konferenciáján az energiahatékony iparról és esélyteremtő közösségekről lesz szó Arapovics Mária szervezésében.

.