Sokan terveznek külföldi költözést a műszaki képzésben részt vevők

MTI

2023.05.18. 15:07

A műszaki felsőoktatási hallgatókat kiemelkedő mobilitás jellemzi.

Magyarországon a műszaki képzésben részt vevő felsőoktatási hallgatókat kiemelkedő mobilitás jellemzi, 75 százalékuk kész belföldi költözésre karrierjének építése érdekében, 64 százalékuk a diploma megszerzését követően külföldi munkakeresést is tervez - közölte a Trenkwalder személyzeti szolgáltató csütörtökön az Automotive Hungary kiállításon végzett felméréséből.

A Trenkwalder a szervező Autopro közreműködésével a hazai műszaki képzésben részvevő mintegy 400 mérnökhallgató válaszait gyűjtötte össze elhelyezkedési terveiről.

A válaszadók 75 százaléka a diploma megszerzését követően kész az országon belül olyan helyre költözni, ahol a végzettségének megfelelő állást talál. Ennek persze megkérik az árát. A válaszadók 27 százaléka már kezdő mérnökként is legalább havi nettó 850 ezer forintot szeretnének keresni, további 45 százalék a nettó 650-850 ezer forint közötti sávot célozza kezdő fizetésként, de a maradék 28 százalék sem adná alább nettó 450 ezer forintnál - írják a közleményben.

A felmérésből kiderült, hogy az alternatív külföldi munkalehetőségekkel a mérnökhallgatók is tisztában vannak, számos esetben már a végzés előtti években közvetlen megkereséseket is kapnak.

A válaszadók 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a diploma megszerzését követően külföldön is keres munkát. A külföldre vonatkozó bérigények többsége, 51 százaléka a havi nettó 3500-5500 euró (1,3-2 millió forint) sávba esik, ami ugyan kezdő fizetésként Nyugat-Európában is átlag felettinek számít, ám a nagyobb merítés miatt nagyobb esély van arra, hogy a jelentkező igényeire pozitívan reagáljanak, különösen, ha az illető valamilyen egyedi előnyt is képes felmutatni - olvasható a közleményben.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy adataik szerint jelenleg a junior, maximum 3 év tapasztalattal rendelkező mérnökök nettó kezdőbére 400-470 ezer forint között mozog a hazai autóipari vállalatoknál, ami még különféle bónuszok és egyéb juttatások estén is elmarad a diploma előtt álló hallgatók elvárásaitól.

A kereskedelmi igazgató kiemelte, Magyarországon számos vezető autóipari gyártó folytat a világ élvonalába sorolható autóipari fejlesztést. A mérnökhallgatókat pedig motiválja, hogy milyen projektekhez, fejlesztésekhez és innovációkhoz csatlakozhatnak - tette hozzá Nógrádi József.

.