Védett énekesmadarak befogása miatt emeltek vádat egy csepeli férfi ellen

MTI

2023.05.12. 12:12

22 védett énekesmadarat ejtett foglyul a csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített, mintegy 10 méter hosszú madárbefogó hálóval.

Védett énekesmadarak befogása miatt emelt vádat egy csepeli férfi ellen a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A 68 éves férfi a tavaszi és az őszi madárvonulási időszakban, a legkésőbb 2019 tavasza óta a legkevesebb 22 védett énekesmadarat ejtett foglyul a csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített, mintegy 10 méter hosszú madárbefogó hálóval.

A vádirat szerint a férfi a madarakat kalitkákban helyezte el, és a kertben kifeszített háló közelébe rakta, hogy a hangjukkal a hálóba csalják társaikat. A szándéka az volt, hogy a különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással.

Az illetékes hatóság lakossági bejelentések alapján többször tartott természetvédelmi ellenőrzést a vádlottnál. A természetvédelmi őrök 2019 márciusában az ingatlanon tíz, kalitkába zárt madarat találtak, ezeket még a helyszínen szabadon engedték.

A férfi ezután sem hagyott fel tevékenységével, 2021 áprilisában is befogott három védett madarat. A 2021 novemberében tartott természetvédelmi ellenőrzés során a hatóság tagjai kilenc madarat - egy csízt, két erdei pintyet, egy kenderikét, két süvöltőt, egy tengelicet és egy zsezsét, a madárfogó hálóban pedig egy erdei szürkebegyet - találtak.

A kalitkából elengedett madarak a tartós fogva tartás jeleit mutatták, erőt kellett gyűjteniük a repüléshez és meg kellett szokniuk a kis térből történő kiengedésüket is - ismertette a főügyészség.

Kitértek arra is, hogy a vádlott éveken keresztül végezte a védett madarak engedély nélküli befogását, a madarak sorsa - a természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett példányokat kivéve - nem ismert.

A 68 éves férfit az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

.