A biztosítói megtakarítást tervezőknek érdemes június 30-ig lépni

MTI

2023.06.09. 18:57

a biztosítói megtakarítást tervezőknek érdemes június 30-ig lépni

A biztosítói megtakarítást legkésőbb június 30-ig el kell indítani ahhoz, hogy az ügyfelek mentesüljenek a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól - hívta fel a figyelmet a Grantis Hungary Zrt. pénteki közleményében.

A tanácsadó cég biztosítói tájékoztatások alapján közölte: a megtakarító által aláírt ajánlatnak június 30-ig be kell érkeznie a biztosítóhoz, de van olyan társaság, ahol azt javasolják, hogy a megtakarítás első díja is érkezzen be júniusban.

A Grantis ugyanakkor hangsúlyozta, a szoros határidő ellenére fontos, hogy az ügyfelek nagyon alaposan megismerjék a kiszemelt megtakarítási termékeket, valamint a saját lehetőségeiket is, mert a biztosítói megtakarítás hosszú távú elköteleződés, amely legalább 8-10 éves időtávon mutatja meg az igazi előnyét.

Veres Patrik, a Grantis öngondoskodási szakértője szerint július 1-je után is indítható olyan biztosítói megtakarítás, amelynek hozama mentesülhet a szociális hozzájárulási adó (szocho) alól.

Rendszeres díjas életbiztosítás esetében a megtakarítás tizedik évétől kamatadó és szocho-mentesen vehető fel az összegyűlt vagyon. A hatodik évtől feleződik az adóteher.

Egyszeri díjas megtakarítás esetén a harmadik évtől feleződik a hozamon lévő adóteher, és az ötödik évtől adómentessé válik a megtakarítás hozama.

Nyugdíjbiztosításoknál tíz év után adómentesen vehető fel a megtakarítás. Ha nyugdíjszolgáltatásként szűnik meg a szerződés, szintén nincs adófizetési kötelezettség, függetlenül az eltelt évektől.

Nyugdíjbiztosítások esetén az adómentességen túl a befizetések után évi 20 százalékos adójóváírás is kapható, évente egy szerződéssel 130 ezer forinttal is gyarapítható így a megtakarítás - emlékeztetnek.

.