A külföldön végzett munka adatai is befutnak NAV-hoz

MTI

2023.06.24. 19:57

A külföldön végzett, Magyarországon adóköteles munka adatai is befutnak NAV-hoz.

A nemzeti adóhatóságok megosztják egymással adataikat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelméről - hívta fel a figyelmet az adóhatóság az MTI-nek küldött közleményben.

Kiemelték, ha valaki külföldön dolgozik, utána kell járnia annak, hogy jövedelme után melyik államban kell megfizetnie a közterheket.

A külföldi adóhatóságok az adatküldés mellett külön jelzik a NAV-nak, ha Magyarországon adózó jövedelem szerepel adatbázisukban - írják a közleményben.

Példaként említik egy szerb-magyar kettős állampolgár esetét, aki egy német anyavállalat dubai cégétől kapott jövedelmet Kínában végzett munkájáért, a 150 ezer eurós fizetést az illető szerbiai bankszámlájára utalták.

A NAV ellenőrzéséből kiderült - az adatok, iratok, nyilatkozatok és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján -, hogy a jövedelem után Magyarországon kell adózni. Így, az eljárás alatt egyébként együttműködő magánszemély megfizette a több mint 15 millió forint adót.

 

.