Diákhitel - 2023. július 1-jétől ennyi lesz a diákhitel kamata

MTI/alon.hu

2023.06.22. 17:58

2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel.

Folytatódik a diákhitel kamattámogatása, 2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön az MTI-vel.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatának 14 százalékra kellene emelkednie. A kialakult helyzetet mérlegelve a kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását, így 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie. Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2.

Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre - tájékoztattak.

Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99 százalékos szintre csökkenhessen - húzták alá.
A kamattámogatott hitel mellett július 1-jétől a diákhitelt igénybe vevők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd diákhitel folyószámlát, hiszen a "diákhitel számlát" biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

.