Európa Játékok - A magyar versenyzők helyezései és eredményei

MTI

2023.06.22. 00:27

Országos csúccsal első a női váltó, továbbra is nagy fölénnyel vezet az atlétacsapat az Eb-n.

A Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Sulyán Alexa összeállítású női 4x100 méteres váltó tette fel a koronát a magyar atléták második napi teljesítményére a krakkói Európa Játékok keretében Chorzówban zajló csapat Európa-bajnokság második vonalában, melyen 43.49 másodperces új országos csúccsal diadalmaskodott. A magyar válogatott pedig nagy fölénnyel, a második ukránokat több mint 30 ponttal megelőzve vezeti a pontversenyt a csütörtöki zárás előtt.

A magyar csapat szerdán is jól kezdett, Kozák Luca (100 m gát) nyert, Bartha-Kéri Bianka (800 m), Szeles Bálint (110 m gát) és Varga Donát (kalapácsvetés) egyaránt második lett, majd a folytatás is remekül sikerült.

Előbb a női rúdugrás láttán volt oka elégedettségre a csapatvezetésnek, mivel a debreceni Klekner Hanga egészen kiváló versenyzéssel beállította 4,45 méteres egyéni csúcsát, amivel a második helyen végzett, s azzal 15 pontot szerzett a csapatnak. A 23 éves ugró teljesítménye azért is értékes, mert a csapat Eb speciális szabályai szerint a magas- és rúdugrószámokban minden versenyzőnek összesen négy rontási lehetősége van, így sokkal nagyobb a nyomás rajtuk.

"Ez borzalmas, nagyon kell vigyázni, ráadásul nekem rögtön az első ugrásom rossz volt, de szerencsére utána már nem volt gond" - mondta az MTI-nek Klekner, aki 4,05-ön vétett hibája után sorra elsőre teljesítette a magasságokat, így a 4,45-öt is.

"Jól sikerült a verseny, örülök az egyéni csúcsbeállításnak" - nyilatkozta a debreceniek rúdugrója, aki háromszor ugrott az edzője, Molnár Krisztina által tartott országos csúcsmagasságra, ám a 4,55 méter ezúttal kifogott rajta. - "Kicsit bosszant csak, hogy nem jött össze, leginkább azért, mert az első, puhább rúddal tett kísérletem után váltottam egy keményebbre és azzal ugorhattam volna jobban is. Van még ebben úgy érzem."

Molnár Janka kedden nagy egyéni csúccsal és egyben U23-as magyar rekorddal harmadik lett 400 méteren, majd szerdán fő számában, 400 méter gáton ért célba ugyanezen a helyen egy szemre kifejezetten küzdelmes futás végén 56.86 másodperccel.

"Nem vagyok elégedetlen, bár tegnap úgy éreztem, hogy ma is fogok tudni egy igazán jó időt futni. Őszintén szólva még a bemelegítésnél is azt éreztem, hogy jó állapotban vagyok, de azért a hatodik, hetedik gát környékén már éreztem a tegnapi futást" - értékelt Molnár.
    A nap utolsó női száma volt a 4x100, melyen a májusban 43.58 másodperces országos rekordot elérő magyar stafétából sérülés miatt Kocsis Anna Luca kivált, ám a magyar női sprint szakág bőségét mutatja, hogy helyére a 200 méteren másfél hete 23.12 másodperces U20-as csúcsot futó Sulyán Alexát tudta betenni záróembernek a szakmai stáb. A staféta az idei idők alapján esélyes volt a sikerre és a papírformát nagyon meggyőző futással váltották valóra Takács Boglárkáék, akik végül nem csupán nyertek, hanem tovább faragtak a rekordon (43.49 mp).

"Fantasztikus élmény volt itt lenni ebben a stadionban. Mindig nagy dolog a váltóval futni és képviselni az országot" - kezdte a kedden 100 méteren harmadik Takács, a klasszikus és a 200-as sprintszám hazai csúcstartója. - "Technikailag azért maradt a futásban még, voltak apróbb hibák a váltásokban, de magát a futást abszolút odatettük  és büszkék vagyunk, hogy sikerült országos csúcsot futni."

"Nálunk a dán lány belógott és megzavarta Grétát, de végül jól átadta a botot, csak a közepén fogtam meg, amit a hasammal igazítottam meg, ezért volt egy kis kimozdulás" - beszélt a nem várt nehézségekről a második százat futó Csóti Jusztina, aki Kerekes Grétától kapta a váltóbotot.

"Ezzel a 43 féllel az európai ranglistán top ötben vagyunk. Ráadásul most, ahogy mondtuk, nagyon sok hiba volt benne és ha ezeket kijavítjuk, akkor az idő is javulhat és akkor akár álmodhatunk arról, hogy a világbajnokságon egy döntőért fogunk küzdeni" - jegyezte meg Kerekes Gréta, amihez Sulyán Alexa csak annyit tett hozzá, hogy "határ a csillagos ég".

A női staféta után a férfi is kitett magáért és az Illovszky Dominik, Boros Bence, Szabó Dániel, Bundschu Patrik összeállítású kvartett 39.67 másodperces eredménnyel a harmadik helyet szerezte meg.

A második napon összességében tovább növelte előnyét a magyar válogatott, mely a második Ukrajnát 31,5 ponttal előzi meg, s ami még ennél is fontosabb, hogy a negyedik románok előtt 89 pont az előnye, ugyanis a második vonal első három helyezettje jut fel a legjobbak közé.

A magyar versenyzők helyezései és eredményei:
    ---------------------------------------------
    férfiak:
1500 m: 5. Szögi István 3:43.30 perc
110 m gát (+0,5 méter/másodperc): 2. Szeles Bálint 13.68 másodperc
400 m gát: 7. Bánóczy Árpád 51.69 mp
távolugrás: 5. Pap Kristóf 7,67 méter
diszkoszvetés: 7. Szikszai Róbert 59,80 m
kalapácsvetés: 2. Varga Donát 73,75 m
4x100 m: 3. Magyarország (Illovszky Dominik, Boros Bence, Szabó Dániel, Bundschu Patrik) 39.67 mp
    nők:
800 m: 2. Bartha-Kéri Bianka 1:59.80 p
100 m gát (+0,6 m/mp): 1. Kozák Luca 12.89 mp
400 m gát: 3. Molnár Janka 56.86 mp
rúdugrás: 2. Klekner Hanga 4,45 m
hármasugrás: 9. Szabó Beatrix 12,76 m
4x100 m: 1. Magyarország (Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Sulyán Alexa) 43.49 mp - országos csúcs

Az élcsoport állása az 2. nap után: 1. Magyarország 293 pont, 2. Ukrajna 261,5, 3. Szlovénia 230,5

.