Európa Játékok - A magyarok 22 sportágban lesznek érdekeltek

MTI

2023.06.15. 10:57

Esküt tett a kiutazó magyar csapat.

Szeretnénk, ha a sportolók valódi példaképpé válnának, akik képesek ösztönözni a gyermekeinket - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Testnevelési Egyetemen, ahol esküt tett a krakkói központú harmadik Európa Játékokra utazó magyar küldöttség.

"Izgalmas megmérettetés vár a magyar csapatra, számos sportágban szurkolhatunk majd legjobbjainknak" - kezdte köszöntőjét az államtitkár.  "A teremben helyet foglalók közül mindenki tudja, hogy a sport és a világversenyek mennyire fontosak hazánknak. Sportnemzet vagyunk, amit korábbi kiváló eredményeink is bizonyítanak. Szeretnénk azonban, ha sportolóink, akik dicsőséget hoznak hazánknak, valódi példaképpé is válnának, akik képesek ösztönözni a gyermekeinket, hogy legyen életük része a rendszeres testmozgás, hogy ők is érezzenek erőt magukban, kezdjék el feszegetni a határaikat és higgyenek abban, hogy érdemes ilyen nagy célokért küzdeni" - fogalmazott Schmidt Ádám, hozzátéve, hogy "nagyszerű küldetés, de nagy felelősség is ez".

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára azzal kezdte köszöntőjét, örül, hogy ez a nap is eljött.

"Ez egy olyan nap, amely úgy gondolom és remélem, hogy nektek is megmarad az emlékezetetekben, hosszú távon, karrieretek során elkísér benneteket."

Kiemelte, hogy az Európa Játékok "egy nagyszerű esemény, amely mára kinőtte magát és azt a sportszakmai értéket elérte, amiért megalapította annak idején az Európai Olimpiai Bizottság".

Arról is beszélt, hogy együtt versenyezni egy multisporteseményen mindig más, mint egy-egy adott sportág világversenyén részt venni.
    "Kérem is, hogy ezt a szemléletet tartsátok meg, legyünk együtt egy nagy csapat!"
    A köszöntőket követően került sor az eskütételre. A fogadalom szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó és Patakfalvy Luca Európa-bajnoki bronzérmes tekvondós mondta előre a társaknak.
    Az ünnepségen, melyen térdműtétje miatt nem lehetett jelen Gyulay Zsolt MOB-elnök, elhangzott, hogy a jövő szerdai megnyitón Varga Ádám olimpiai ezüstérmes kajakos és Madarász Dóra Eb-bronzérmes asztaliteniszező viszi majd a magyar zászlót.
    A kis-lengyelországi régióba 222 magyar versenyző - 108 férfi és 114 női sportoló - utazik, ugyanakkor a fogadalomtételen nem vettek részt az atléták, akiknek a három divízióban sorra kerülő csapatversenye a többi sportágtól elkülönülve szerveződött, a klasszikus sportág képviselőit nem is a MOB akkreditálta. A MOB összesítése szerint így a Team Hungary hivatalosan 180 fős.

Az Európa Játékok megnyitóját jövő szerdán tartják, de már kedden elkezdődnek a versenyek, melyek szűk két héttel később, július 2-án érnek véget.

Az eseményeket 13 városban - Krakkóban, Chorzówban, Krzeszowicében, Krynica-Zdrójban, Nowy Saczban, Oswiecimben, Rzeszówban, Tarnówban, Wroclawban, Zakopanéban, Nowy Targban, Bielsko-Bialában és Myslenicében - bonyolítják le.

Huszonhat sportágban, ezek közül vizes sportokban, kajak-kenuban és kerékpárban két-két szakágban zajlanak majd versenyek.

A magyarok 22 sportágban lesznek érdekeltek. Tíz sportágban közvetlen olimpiai kvótákat, ezekkel részben átfedésben 18-ban kvótához szükséges pontokat lehet szerezni, 12-ben pedig Európa-bajnokság zajlik majd a dél-lengyelországi régióban, ahol 48 ország több mint hétezer sportolója verseng majd.

.