Európa Játékok - Magyarországot népes sportolói delegáció képviseli

MTI

2023.06.15. 08:15

A 12 napos viadalsorozaton 29 sportágban mintegy 7300 sportoló szerepel

Félszáz országban közvetítik a televíziók a június 21. és július 2. között Krakkóban, illetve Kis-Lengyelország régióban zajló Európa Játékok versenyeit, amelyek Magyarországon az M4 Sporton lesznek láthatóak.

A lengyel szervezők - a Kraków-Małopolska 2023 - közleménye szerint 33 európai és 17 latin-amerikai országban közvetítik a multisporteseményt, amelyen tíz sportágban közvetlen olimpiai kvótákat, ezekkel részben átfedésben 18 sportágban kvótához szükséges pontokat lehet szerezni, 12 sportágban pedig Európa-bajnokság zajlik majd a dél-lengyelországi régióban.

A közszolgálati médiaszervezeteket összefogó Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) tavaly állapodott meg a 3. Európa Játékok kizárólagos médiajogairól. Oroszországot és Fehéroroszországot még a múlt évben felfüggesztette az EBU az ukrajnai háború miatt, így egyik országnak sincs közvetítési joga a játékokról. Sportolóikat kitiltották a lengyelországi versenyekről, azzal együtt is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legutóbbi ajánlásai szerint semlegesként visszatérhetnek, feltéve, hogy nem támogatják a háborút és nem kötődnek a hadsereghez.

Összesen 48 ország, valamint az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) menekültcsapata vesz részt az Európai Játékokon.
A 12 napos viadalsorozaton 29 sportágban mintegy 7300 sportoló szerepel, így Magyarországot is népes sportolói delegáció képviseli.

.