Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

MTI

2023.06.10. 10:17

Már több, mint 200 ezer háztartásban használnak napenergiát.

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közleményben az MTI-t.

A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret - tették hozzá.

A közleményben ismertetik: az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 megawatt (MW) volt az összes beépített kapacitás. A 2022-es év rekordévnek bizonyult a napenergia magyarországi térnyerésében. A tavalyi 1100 megawattos gyarapodás több, mint amennyit bármelyik korábbi esztendőben regisztráltak és több a 2019 előtt kiépült összes teljesítménynél is - számoltak be. Az ipari és háztartási méretű naperőművek beépített teljesítménye együtt az 5 ezer megawattot közelíti - tájékoztattak.

Idén május végéig már 840 megawatt feletti mértékben nőtt a napenergiát hasznosító létesítmények összes kapacitása. A bővüléshez csaknem fél gigawattal járultak hozzá az ipari naperőművek, köztük Magyarország legnagyobb egybefüggő napelemparkja, a közelmúltban átadott mezőcsáti - olvasható a közleményben.

Nemrég készült el az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának legjelentősebb komplexuma is. Az MVM Zöld Generáció két projektben építette meg a képességeik alapján szintén a hazai élvonalba tartozó naperőműparkjait Kunmadarason, az egykori katonai repülőtér területén - emlékeztet a közlemény.

Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai alapján mára meghaladta a 200 ezret az 50 kilowatt (kW) alatti, háztartási méretű napelemes rendszerek száma. A korábbi várakozások szerint ezt a mutatót 2030-ra érhette volna el Magyarország. A 2022-es népszámlálás eddigi eredményeiből az is kiderül, hogy idehaza mintegy 179 ezer lakást szereltek fel napelemmel. A háztartási méretű kiserőművek túlnyomó hányadát tehát családok üzemeltetik, de egy részük intézmények, vállalkozások energiaigényének részleges kiszolgálását segíti - szerepel a közleményben.

A kormány a nukleáris energia mellett a továbbiakban is kiemelt szerepet szán a napenergiának Magyarország energiafüggetlenségének erősítésében - tájékoztattak. A stratégiai előrejelzés szerint a 2030-ra várt 6 ezer megawattos összes beépített teljesítmény már akár jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból - emelték ki.

A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja a biztonságos áramellátást, csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését. Az Energiaügyi Minisztérium egyebek mellett a hálózatfejlesztések és tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését - hangsúlyozza a szaktárca közleményében.

.