Kedvezőbb a zöld hitel, de pórul is járhat, aki nem teljesíti a feltételeket

MTI

2023.06.06. 11:07

Amennyiben az adós határidőn belül nem teljesíti a vállalt zöld hitelcélt, a bank a költségeket visszamenőlegesen érvényesítheti.

Jelentős kedvezményekkel lehet számolni ingatlanvásárlásnál az energiatakarékosságot szem előtt tartó, piaci zöld hitelek igénylésénél - hívta fel a figyelmet a Duna House, pénzügyi közvetítője a Credipass összegzése alapján.

Az MTI-nek kedden küldött közleményben felidézik, hogy a Növekedési Hitelprogramban (NHP) folyósított zöld hitelek igénylésének lehetősége egy éve véget ért, de bizonyos bankok továbbra is kínálnak kedvező feltételek mellett piaci zöld hiteleket.

Rámutattak arra, hogy Magyarországon továbbra is nagy számban találhatók rossz energetikai besorolású ingatlanok, ezért egyre sürgetőbb a lakásállomány zöldítése. Ingatlankeresésnél egyre fontosabb az érdeklődők számára, hogy milyen energetikai jellemzőkkel rendelkezik az adott ingatlan, mekkora befektetést jelentene egy nagyobb felújítás.

Újdonság, hogy 2023 áprilisától a piaci zöld hitelek már elérhetőek Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel formájában is, továbbá a hitelcélok kibővítésével már nemcsak új lakás építésére, hanem használt ingatlan korszerűsítésére is igényelhető ez a kölcsöntípus - írják a közleményben.

A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvány készítésével kell igazolni, amelynek díját például fogyasztóbarát hitel esetében a bank átvállalja. A zöld hitelcélok teljesítését a banknak 12 hónapon belül kell leellenőriznie, amit vagy helyszíni szemlével, vagy az elvégzett munkákról készült számlák bekérésével tehet meg. Fontos még, hogy amennyiben az adós a hitelező bank által megjelölt határidőn belül nem teljesíti az egyedi szerződésben vállalt zöld hitelcélt, a bank a folyósítási díjat, a Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) átvállalt költségét, valamint a zöld hitelcélhoz kapcsolódóan átvállalt további díjakat és költségeket visszamenőlegesen érvényesítheti - foglalta össze a Duna House.

.