Legtöbben az olcsóbb panellakásokat keresik

2023.06.15. 09:11

A fővárosban a legkisebb eladó lakás egy 20 négyzetméteres panel.

A panellakások lettek az elmúlt évtized nyertesei a lakáspiacon. Az ingatlantípus népszerűségének oka, hogy mintegy 20 százalékkal olcsóbbak, mint a téglaépítésű lakások - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A közleményben a panel- és téglalakások legfrissebb átlagos négyzetméterárait vetették össze a fővárosban, illetve 18 megyei jogú városban.

Adataik szerint a fővárosi paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, amely bő 25 százalékos különbözet.

A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben, a harmadik és a tizenegyedik kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva.

Debrecenben, Veszprémben és Székesfehérváron a kínálati ár a paneleknél négyzetméterként 675 ezer, 648 ezer, illetve 635 ezer forint volt, míg a téglalakosoknál 832 ezer, 807 ezer illetve 797 ezer forintot kértek az eladók. Miskolcon és Békéscsabán volt a legalacsonyabb a téglaépítésű ingatlanok árelőnye, előbbinél 22 ezer, utóbbinál 31 ezer forint négyzetméterenként.

Az ingatlan.com elemzésében kiemelték: a budapestiek 25 százaléka, a megyei jogú városokban élők 24 százaléka lakik panellakásokban, mintegy 1,1 millió ember.

A panellakások a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé, ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com alaprajz-adatbázisából kiderül, hogy a fővárosban a legkisebb panellakás a pünküsdfürdői lakótelepen található 20 négyzetméteres ingatlan. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása.

.