Megvizsgálták a természetes fürdőhelyeket - Csak ez a 3 strand kifogásolt

MTI

2023.06.10. 00:47

A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik.

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Az NNK értékelése szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az elmúlt évben kifogásolt kategóriába mindösszesen 3 természetes fürdővíz esett.  

A minősítés az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült.

Az NNK 2022. évi összesítése alapján az országos helyzetkép kedvező: az országszerte nyilvántartott 279  fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand (makói Maros Kalandpart; soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand) került. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak - Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

A közlemény kitér arra, hogy az EU jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló. Az előző évhez képest 107 újonnan nyitott fürdőhellyel bővült a strandok listája, ezek közel 35 százaléka Lengyelországban nyílt. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben.

Ismertetik: a kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit - a víz elszíneződését, habzását - is követik.

A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, de ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázat alapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi.

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyről van-e szó. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedéseknek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve - hívták fel a figyelmet.

.