Mobil a családom? címmel indított családoknak szóló kampányt az NMHH

MTI

2023.06.10. 13:02

A program célja egyszerű tanácsokkal segíteni a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

Mobil a családom? címmel indított családoknak szóló kampányt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a gyerekek online biztonságáért. A programot pénteken a Thália Színházban színpadi játék keretében mutatták be a Momentán Társulattal együttműködve.

Koltay András, az NMHH elnöke a program pénteki budapesti nyitórendezvényén elmondta: az utóbbi időben az NMHH-ban egyre többet foglalkoznak az online világ gyermekekre, médiafogyasztásukra, a tanulásra, viselkedésre, életre és a kultúra gyakorolt hatásaival. "A digitalizáció a szabadság és a felelősség új dimenzióit nyitja meg előttünk" - tette hozzá.

Kiemelte: a digitális világ és a mobileszközök megváltoztatják a családi életet, újabb kihívások elé állítják a családokat. Családtaggá váltak a mobileszközök, az otthonok fizikai tere háttérbe szorul az online tér mögött - mondta, hozzátéve: olykor nem könnyű megértetni magunkat gyerekeinkkel, és szülőként is kevésbé értjük azt, hogy mit és miért csinálnak. "A családban egyénileg és közösen is változnunk, változtatnunk kell, ha barátságban akarunk élni a mobileszközök online világával" - emelte ki.

Hangsúlyozta: az NMHH elsődleges feladata a gyermekvédelem terén is a hatályos jogszabályokban foglalt kötelezettségek betartásának felügyelete. Mint hozzátette, készülnek az online platformokra vonatkozó új szabályozás alkalmazására.

Mint kiemelte, a törvényeken túl is tenniük kell a gyermekvédelemért, kiváltképpen a digitális térben elérhető szolgáltatásokkal összefüggésben.

Hangsúlyozta, hogy nem szerencsés, ha kizárólag a veszélyek jelenlétét sulykolják, azt is meg kell tanulni és tanítani, hogyan lehet értékeket megőrizni és teremteni az online szolgáltatások használatán keresztül.

Elmondta: az NMHH önálló kezdeményezésekkel kívánja segíteni a magyar családokat, gyermekeket, szüleiket és tanáraikat, a felhasználókat. Ennek érdekében kezdtek el dolgozni a Bűvösvölgy médiaértési program megújításán és más gyermekvédelmi programokon, és ezért indítják el a Mobil a családom? kampányt.

Mint mondta, a program célja egyszerű tanácsokkal segíteni a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

A programban tíz jótanácsot fogalmaz meg a hatóság, amelyeket hetente tesz közzé a kampány oldalán, az nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon. Az elsőként megjelenő tanácsok a családra szánt idő és a mobilhasználat egyensúlya, a gyermekek támogatása online zaklatás esetén és a videójáték-függőség a családban témája köré csoportosulnak.

Koltay András elmondta: a programban a szülőket és a gyermekeket egyszerre megszólítva többek között arra biztatják őket, hogy beszélgessenek többet az online térben szerzett élményeikről, figyeljenek jobban szeretteikre, mert a mobileszközök olykor várhatnak, továbbá fogjon össze a család, és írjon házirendet a mobileszközök használatáról.

"Ezek egyszerű ötletek a digitális otthon házirendjének kialakításához, ahhoz, hogyan ápolhatjuk digitális környezetünket" - mondta, hozzátéve: arra biztatnak, hogy tudatosabb éljünk jogainkkal az online térben, ne engedjük, hogy a mobilalkalmazások uralják életünket, bízzunk egymásban, vigyázzunk egymásra és mutassunk jó példát otthon is.

Elmondta: a tanácsokhoz használati útmutatót is adnak, mert olyan hirtelen jött és bonyolult élethelyzeteket teremtett a mobileszközök világa, hogy szülőként gyakran nem tudjuk, hogy hol is kezdjük a változtatást családi életünkön. Kiemelte: a változtatást érdemes magunkon, a saját digitális kultúránkon kezdeni.

Mint mondta, az a céljuk, hogy a tanácsokkal kapcsolatos beszélgetések az iskolákban, az online médiában, a családi étkezőkben ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és tudatos médiahasználatának fontosságára.

Kis Norbert egyetemi tanár, programvezető elmondta: a programot rendhagyó módon a Thália Színházban indítják el, ahol egy színpadi játék keretében mutatják be a program első részleteit.

A Momentán Társulat és az NMHH szakértőinek részvételével tartott nyitórendezvényen a színpadon megelevenedtek azok a családi élethelyzetek, amelyekben szembesülünk a túlzott mobilhasználat, a videojáték-függőség vagy a gyermekeket érő online zaklatások problémáival.

.