Múzeumok éjszakája - Megkezdődött az idei programsorozat

MTI

2023.06.24. 16:32

Országszerte mintegy 450 intézményben több mint 2700 programmal.

Országszerte mintegy 450 intézményben több mint 2700 programmal - többek között kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel, interaktív játékokkal, színházi és tánc produkciókkal, gyerekprogramokkal - várja a látogatókat szombat délutántól vasárnap hajnalig a 21. Múzeumok éjszakája.

Az eseménysorozat budapesti, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott országos megnyitóján Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese kiemelte: az idei rendezvény a "TRendben vagyunk" szlogen köré épül. Olyan kérdésekre keresik a választ, minthogy melyek az örök trendek, melyek azok, amelyek rövidebb-hosszabb időre tűnnek csak fel és vajon vannak-e örök trendek.

Hozzátette: a résztvevő intézményekben csaknem 380 tematikus programmal várják az érdeklődőket, hogy ezzel is népszerűsítsék az üzenetet, legyen trendi a múzeumba járás.

Mint mondta, a Múzeumok éjszakája kiemelt helyszíne az idén Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa, ahol 13 helyszínen több mint 50 programmal várják az érdeklődőket.

Kiemelte: az idén a rendezvény jószolgálati nagykövete Miklósa Erika Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, aki az elmúlt hónapokban számos tárlatvezetésen, több interaktív programon vett részt azért, hogy a Múzeumok éjszakájáig saját élményeiről beszámolhasson és ajánlhassa azokat a vendégeknek.

Hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakája, amellett hogy a legnagyobb, egyben a legnépszerűbb kulturális esemény is az országban. Tavaly csaknem 330 ezer belépést regisztráltak összesítve orszgászerte a csatlakozó intézmények. Mint mondta, az idén ennek a számnak a növekedését várják.
    Kiemelte: a tárlatok mellett zenés, táncos és színházi kísérőprogramokkal is készülnek a kiállítóhelyek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban például hagyományos indiai táncok állnak a középpontban, több helyen - például a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban - dzsesszkoncertekkel várják az érdeklődőket. Több mint 480 gyerekprogram színesíti a múzeumi élményeket, továbbá csaknem 90 gasztroprogram is kiegészíti a kínálatot.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta: Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából indul el idén az intézményből a Múzeumok éjszakája programsorozata. Kiemelte: a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően több mint félszáz vidéki múzeumban újultak meg az állandó és időszaki kiállítások, amelyek a Múzeumok éjszakáján is programokkal készülnek.

Mint mondta, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Múzeumok éjszakáján a megújult állandó Petőfi-kiállítás mellett Polcz Alaine-, Nemes Nagy Ágnes-, valamint Hajnóczy Péter- és Nádas Péter-kiállítás, továbbá Cseh Tamás-tárlat is várja a látogatókat, akik a rendhagyó tárlatvezetések mellett zenei és színházi programokon is részt vehetnek.

Elmondta: az állandó és időszaki kiállításokban mások mellett Réz András filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró, Müller Péter Sziámi énekes, dalszerző, Kukorelly Endre költő, író, valamint Beck Zoltán és Szűcs Krisztián énekes, dalszerző vezeti körbe a közönséget.

A PIM szombati programjainak alapötletét az intézmény új Petőfi-tárlata adta, amely az életrajz helyett a Petőfi-szövegekre fókuszál és új értelmezési utakat nyit a bátran kísérletező, határokat feszegető, sokszínű életmű felé.

A PIM programjain az irodalom olyan peremvidékeire kalandozhatnak el a látogatók, mint a lektűr, a horror vagy a kalandregény zsánere.

Az intézmény pop-up kiállításán láthatók lesznek a gyűjtemény legkülönösebb darabjai, lehetőség nyílik irodalmi bestiárium nyomtatására az eredeti Landerer-nyomdagéppel vagy Petőfi gondolatvilágát mémek formájában újragondolni.
 

Fellép a Momentán Társulat, valamint Wunderlich József és Vecsei H. Miklós előadása is látható. A PIM udvaron a Jazzbois zenekar játszik, majd a Beck-Szűcs duó Másnap című lemezbemutató koncertjére és a Pulp Fiction Petőfi című előadására várják a közönséget. Petőfi-versek szólalnak meg Dj Metha összeállításában, a kerti moziban pedig a magyar filmgyártás első fantasztikus-bűnügyi filmdrámájával várják a nézőket.

A Múzeumok éjszakáján többek között megnyitja kapuit a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ, a SZTAKI, az Országos Levéltár, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, az Állatorvostudományi Egyetem, a hatvani Volán-telep vagy a MÁV Dombóvár-Pécs Központi Forgalomirányító Központja.

A programsorozat szervezői több eseménnyel tisztelegnek Neumann János születésének 120. évfordulója előtt.

A Múzeumok éjszakája rendezvényei Budapesten egységes karszalaggal látogathatók, a felnőtt karszalag 2500 forint, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1200 forint, amellyel ingyenesen használhatók a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi járatai is.
A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. A szervezők az esete folyamán élő közvetítésekkel jelentkeznek a program közösségi felületein.

.