Tetőzik a kánikula - Hamarosan megérkezik a hőségzáró hidegfront is

Várható időjárás

MTI/met.hu - Időjárás

2023.06.22. 01:27

Fokozódik a hőség. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki az ország nagyobbik felére.

Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés, és a labilis légkör miatt zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön fokozódik a nappali felmelegedés, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén a középhőmérséklet már várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul. Az Alföld középső és délkeleti részén a középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül várható. Csütörtökön továbbra is labilis marad a légkör, elsősorban - továbbra is - a keleti tájakon kell számítani zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Csütörtökön az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, arrafelé a viharos erejű széllökés lehet a fő kísérőjelenség.

Figyelmeztetés csütörtökre

Figyelmeztetés csütörtökre - Forrás: met.hu
Figyelmeztetés csütörtökre - Forrás: met.hu

A meteorológiai szolgálat a magas napi középhőmérséklet miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki csütörtökre a dunántúli vármegyékre, valamint Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Itt a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ezekben a vármegyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Figyelmeztetés csütörtökre

Figyelmeztetés csütörtökre - Forrás: met.hu
Figyelmeztetés csütörtökre - Forrás: met.hu

Zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Vas, Zala, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére. Az Alpokalján záporok, zivatarok lehetnek. A heves zivatarok környezetében jégeső, felhőszakadás is előfordulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.

Időjárás-előrejelzés csütörtök délutánra

Időjárás-előrejelzés csütörtök délutánra - Forrás: met.hu
Időjárás-előrejelzés csütörtök délutánra - Forrás: met.hu

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 31 és 38 fok között valószínű

Pénteken érkezik egy markáns, hőségzáró hidegfront. Az érkező hidegfront miatt az egész országra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, ugyanis hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani.

.