Szúnyoggyérítés - Budapest mellett még ezeken a területeken gyérítik a szúnyogokat

Szúnyoggyérítés

MTI

2023.06.26. 18:57

A héten tizenhárom vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés.

A héten tizenhárom vármegyében és a fővárosban folytatódik a szúnyoggyérítés - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Budapest mellett, összesen 75 ezer hektáron, Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket érinti a gyérítés - tartalmazza a közlemény.

A fővárosban a III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületben irtják a vérszívókat - tették hozzá.

Mint írták: a Duna mentén Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Budapest és a Csepel-sziget környékén végeznek földi gyérítéseket, de sor kerül a Balaton és a Velencei-tó part menti településeire is.

Szintén  irtják a szúnyogokat a Bodrog, a Hernád és a Dráva mentén, Sopron környékén és Vas vármegye több településén. Csongrád-Csanád vármegyében pedig a múlt hétre tervezett, de a viharok miatt elmaradt  munkát pótolják.

A tájékoztatás szerint az esős, viharos időjárás kifejezetten kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Ezért olyan térségekben is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol csak ritkán fordul elő komolyabb "szúnyogártalom".

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést platós autókra szerelt permetezőgépekkel végzik a települések belterületén az esti és éjszakai órákban; a méhekre és más, nappal aktív beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer  nem jelent veszélyt az emberekre, állatokra, növényekre.

.