Tíz napon át hagyományőrző programok, népzenei műsorok lesznek Göcsejben

2023.06.25. 11:59

Hagyományőrző és művészeti programok, népzenei műsorok lesznek Göcsejben tíz napon át.

A novai arató napokkal július 7-én megkezdődik a VII. Göcseji Dombérozó, amelyen tíz napon át nyitott portákkal, hagyományőrző és művészeti programokkal, valamint népzenei műsorokkal várják a látogatókat - jelentették be a Göcseji Falumúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A térség természeti értékeit, épített örökségét és tradícióit bemutató rendezvénysorozathoz 34 település csatlakozott. Ötven helyszínen több mint száz programot szerveznek: a gyalogostúrákon Nagylengyeltől Becsvölgyéig bejárják a dombos vidéket. Csertalakoson honfoglaláskori íjászfelszereléseket készíthetnek a résztvevők. Dobronhegyen az éjszakai égboltot vizsgálják, Nagylengyelben interaktív kézműves foglalkozást tartanak - sorolták a szervezők.

Zalaszentgyörgyön, a lopott tornácos tájház környékén paraszti étel- és italkínálattal, vidám zenével és rigmusokkal idézik fel a régi lakodalmak hangulatát - mondta el Kovács Dezső, a település polgármestere.       

Magai Ágota, a Göcseji Dombérozó Egyesület elnöke emlékeztetett: a rendezvénysorozatot nyolc esztendővel ezelőtt indították útjára. Kiemelt céljuk volt, hogy az év adott időszakában minél többen látogassanak el Göcsejbe. A turisták ismerjék meg a tájegységet, az itt élő embereket.

A program egyre népszerűbbé vált a térségben: az első dombérozót 2016-ban kettő, a következő évben pedig már 11 település részvételével rendezték meg. A falvak száma évről évre nőtt, idén (harmincnegyedikként) Pórszombat is kapcsolódott a kezdeményezéshez.     

A zárónapon - július 16-án - az 1700-as években épült, pórszombati boronapince udvarán fogadják majd az érdeklődőket. Kovács Gyula erdész, a Tündérkert mozgalom egyik elindítója bemutatja az ősi gyümölcsfajtákat, és elmondja, miként lehet megőrizni Kárpát-medence ősi értékeit.  

.