Augusztus 19-én veszi kezdetét a budapesti atlétikai vb

MTI

2023.07.19. 18:04

Több mint 200 országból mintegy 2000 atléta érkezik

Sztárfellépőkkel és szuperdöntőkkel pontosan egy hónap múlva, augusztus 19-én veszi kezdetét a budapesti atlétikai világbajnokság, amelyre 250 ezer belépőt már eladtak.

    Németh Balázs, az eseményt szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a szervező csapat hétfőtől vb-üzemmódba kapcsolt, elfoglalták irodáikat a Nemzeti Atlétikai Központban és a hátralévő egy hónapban azon lesznek, hogy minden tökéletesen működjön majd.

A vezérigazgató emlékeztett rá, hogy a vb nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyre több mint 200 országból mintegy 2000 atléta érkezik, a versenyeket pedig több százezer szurkoló és több mint egymilliárd tévénéző követi majd nyomon. Hozzátette: a szabadtéri atlétikai vb a harmadik legnagyobb sportesemény az egész világon, és mivel 2023-ban sem nyári olimpiát, sem labdarúgó vb-t nem rendeznek, így idén ez lesz a legnagyobb.

Németh Balázs az ígérte, hogy a különleges eseményhez méltóan a vb nyitó estéjén sztárvendégekkel és meglepetésajándékokkal várják a nézőket. Negyed 7-kor kezdődik a nagyszabású ünnepélyes megnyitó, amelyet a nyár legnagyobb bulijának nevezett, azt azonban újságírói kérdésre sem árulta el, hogy kik lépnek fel majd fel az est során.

A vezérigazgató kiemelte: az utóbbi napokban felpörgött a jegyértékesítés, szerdán reggel például indiai, japán és chilei csoportok jelentkeztek be. Összesen már több mint 250 ezer jegyet adtak el, de korlátozott számban még mind a kilenc versenynapra lehet belépőket vásárolni.

Kitért arra is, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ mellett kezd kiépülni az a televíziós bázis, amely a világbajnokság tévéközvetítését szolgálja majd. Négyszáz kamion már megérkezett a helyszínre, és a különböző tv-társaságok további 20 közvetítő kocsiját várják még ide a következő hetekben.  

Augusztus 19-én három döntőt rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban. Ezen a napon lép dobókörbe Halász Bence vb-bronzérmes kalapácsvető, és első este rendezik a 4x400 méteres vegyes váltót, az egyetlen olyan számot, amiben nők és férfiak együtt versenyeznek. A nyitó napon már láthatók lesznek a világ leggyorsabb emberei, ekkor rendezik a 100 méteres férfi síkfutás előfutamait.

A szervezők közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a közelmúltban itthon országos, a nemzetközi versenyeken pedig Európa- és világrekordok sora dőlt meg, és mindez azt vetíti előre, hogy minden idők egyik legizgalmasabb atlétikai vb-je várható augusztus 19. és 27. között a fővárosi Nemzeti Atlétikai Központban.

.