Az elmúlt évek legsikeresebb felvételi számait érte el a Pannon Egyetem

MTI

2023.07.27. 14:45

A tavalyinál hatvan százalékkal több, 2175 hallgató jutott be az intézménybe.

Az elmúlt évek legsikeresebb felvételi számait érte el a Pannon Egyetem, a tavalyinál hatvan százalékkal több, 2175 hallgató jutott be az intézménybe az általános felvételi eljárásban - közölte az egyetem kancellárja csütörtökön Veszprémben.

Csillag Zsolt a felsőoktatási intézmény öt karának vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az államilag finanszírozott helyekre még jobbak az arányok, az előző évinél idén 67 százalékkal több hallgatót vettek fel.

Jelezte: bár idén országos szinten 26-28 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, de a Pannon Egyetem ezt is több mint kétszeresen meghaladta. Az intézmény minden képzési helyén, kampuszán és képzési területén egyaránt növekedést tapasztaltak a felvettek számában - tette hozzá a kancellár.

Abonyi János általános és tudományos rektorhelyettes hangsúlyozta: a Pannon Egyetem jól menedzseli képzési portfólióját, amit az is jelez, hogy az idén először meghirdetett szakokon is jó eredmények születtek, valamint az újonnan indult ajkai képzési helyre is 39 hallgatót vettek fel.

Gál Balázs, a felsőoktatási intézmény oktatási igazgatóságának vezetője kiemelte: a kiemelkedő eredményeket úgy érték el, hogy bár lett volna lehetőség rá, de nem módosítottak a korábbi évek minimumponthatárain.

Lőrincz Katalin, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese ismertette: karukra 699 hallgatót vettek fel. A legnépszerűbb szak nappali tagozaton a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a kereskedelem és marketing, valamint a turizmus-vendéglátás volt, mesterszakon pedig nappali tagozaton a vezetés és szervezés, illetve a marketing szakokra vették fel a legtöbb hallgatót.

Navracsics Judit, az augusztus 1-jétől Humántudományi Karként működő Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja jelezte: a tavalyihoz képest 75 százalékkal, 515-re nőtt hallgatóik száma. Új szakjaikon csaknem 70 új óvodapedagógus és 30 tanító hallgató kezdheti meg egyetemi tanulmányait. Népszerű volt az anglisztika alap-, valamint a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő, illetve a neveléstudomány mesterszak is.

Süle Zoltán a Műszaki Informatikai Kar dékánja tájékoztatása szerint a karra 527-en nyertek felvételt. A legnépszerűbb alapszakok a programtervező informatikus és a mérnökinformatikus voltak, és sok érdeklődő volt az idén újonnan induló adattudomány mesterképzésre is.

Palányi Ildikó, a zalaegerszegi gazdálkodási kar dékánja közölte: az előző évhez képest több mint duplájára, 133-ra nőtt felvett hallgatóik száma, a legtöbben gazdálkodási és menedzsment alapszakra nyertek felvételt, de népszerű volt a pénzügy-számvitel alapképzés is.

Horváth Krisztián, a Mérnöki Kar dékánhelyettese elmondta: az előző évek beiskolázási számaihoz képest több mint 60 százalékkal növelték hallgatóik számát, az újonnan felvettek száma meghaladja a 300-at. Nagy volt az érdeklődés az ajkai kampuszon meghirdetett műszaki felsőoktatási szakképzési, valamint a nagykanizsai kampuszon induló körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnöki szakokra. Legtöbben vegyészmérnöki alapképzésre nyertek felvételt, de a gépészmérnöki és a mechatronikai mérnöki alapszakokon is sokan kezdik meg tanulmányaikat, míg a mesterszakokra felvettek száma csaknem megduplázódott.

egyetemPannon Egyetemfelvételi
.