Forró nyári napok jönnek - Időjárás-előrejelzés július 10-16-ig

Várható időjárás

MTI

2023.07.09. 21:57

38 fokos hőmérséklet is lehet. Előrejelzés vasárnapig.

Fokozódik a kánikula a jövő hét első felében, szerda délután akár 38 Celsius-fok is lehet, majd a hét második felében némileg mérséklődik a meleg. Csütörtökön többfelé előfordulhat zárpor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfő délelőtt derült, napos idő lesz, majd délután egyre több fátyolfelhő szűrheti a napsütést, az északi megyékben gomolyfelhők is képződhetnek. Késő délután, kora este észak felől záporok, zivatarok érhetik el az országot. Az esetlegesen kialakuló zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt légmozgás valószínű. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

Kedden napos időre kell számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Nagyrészt száraz idő lesz, de főleg az északkeleti országrészben elvétve kialakulhat záporeső, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13-23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-35 fok között várható, északkeleten valószínűbbek az alacsonyabb értékek.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre lehet számítani. Főleg a nap második felétől elszórtan - nagyobb eséllyel az ország északi felén - előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szelet élénk, sokfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 13-23, délután 29-38 fok között alakul, északkeleten maradhatnak 30 fok alatti az értékek.

Csütörtökön az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés valószínű. Összességében akár több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, zivatarban megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 15-23, a csúcsérték általában 26-32 fok között várható, de délen 33-37 fok valószínű.

Pénteken erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, majd napközben északnyugat felől szárazabb levegő érkezik, délután már napos idő valószínű a laposabb gomoly- és fátyolfelhők mellett. A nap első felében szórványosan lehet számítani záporesőre, zivatarra, a nap második felében inkább csak keleten fordulhat elő egy-egy zápor. Az északi, északnyugati szél néhol időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 14-20, délután 28-33 fok között várható.

Szombaton napos időre van kilátás, általában kevés gomolyfelhővel, csapadék nem várható és többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 13 és 21, a maximum 29 és 34 fok között alakul.

Vasárnap napos idő valószínű, általában kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Helyenként megélénkül a déli szél. A hajnali 14-23 fokról 31 és 36 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

.