Itt a dinnyeszezon - Így válasszon zamatos dinnyét

alon.hu

2023.07.15. 17:57

Mikor ne vegyük meg a dinnyét?

Elkezdődött a dinnyeszezon, a piacokon és az élelmiszerboltokban pedig már kapható a sárgadinnye és a magyar görögdinnye. Mindenki édes és zamatos dinnyét szeretne magának vásárolni és a dinnyék paskolása mellett sokszor a kinézetét is nagyon fontosnak tartjuk a dinnye kiválasztásakor.

Így válasszon görögdinnyét!

A termés alakja nagyon változatos, a gömbformától a megnyúlt hengeresig előfordulhat. Görögdinnye esetében az alakhiba nem jelent semmilyen problémát vagy változást az ízében, így bátran megvásárolhatjuk a kevésbé szimmetrikus formájúakat is - olvasható a nébih oldalán.

A héjhibás dinnye (okozhatja pl. jégeső, dörzsölődés), nem szép, de finom még lehet. A dinnye növekedési ideje alatt a földdel érintkező világos része nem számít színhibának, sőt ebből a részből még az érettségi állapot is megállapítható. Minél sárgább ez a rész, annál érettebb a dinnye.

Ne vegyük meg a dinnyét ha:

 

  • Megrepedt, ha nyomódott, vagy ha deformált, valamint ha mechanikai sérülést látunk rajta, szintén ne vegyük meg.
  • Kerüljük azt a dinnyét, amelyen mély barázdák találhatóak vagy romlás jelei, esetleg rovarok vagy egyéb kártevők által okozott károsodás, növényi betegség észlelhető.

 

A dinnye a hidegérzékeny gyümölcsök közé tartozik, 7 °C alatti hőmérsékleten hidegkárosodást szenvedhet, ezért felvágás előtt inkább egy hűvösebb (10-15°C-os) helyiségben tároljuk.

Rendkívül érzékeny a légtérben lévő etilénre, ezért ne tároljuk banán, paradicsom és sárgadinnye közelében.

Hűvös helyen akár 2-3 hétig is tárolható minőségromlás nélkül a sérülésmentes dinnye.

Felvágás után tároljuk hűtőben és 3-4 nap alatt fogyasszuk el!

Forrás:nebih.hu

.