Jelentősen visszaesett az ingatlanforgalom

MTI

2023.07.19. 07:59

A fővárosinál nagyobb mértékben esett vissza az ingatlanforgalom.

Jelentősen, a fővárosinál nagyobb mértékben esett vissza az ingatlanforgalom a pesti oldal északi vonzáskörzetében, Dunakeszin és környékén - közölt az MTI-vel a Balla Ingatlan.

A közvetítő cég részben a csökkenő érdeklődéssel magyarázza a gyenge forgalmat, a vevőknek ugyanis a több utazás miatt kevésbé vonzó Budapesten kívül lakni, a külföldiek pedig eddig sem akartak a főváros körüli településeken élni. A befektetők ugyancsak elkerülik az agglomerációt, mostanában a magasabb hozamokat ígérő állampapírokba fektetnek - tették hozzá.

A hitelkamatok szintén befolyásolják a vásárlói érdeklődést, sokan emiatt halasztják el az ingatlanvásárlást. Az állami támogatások visszafogása főképp a drágább kínálatot érinti, bár az eddig bejelentett változások később éreztetik majd hatásukat, a lejártuk előtt némiképp még élénkíthetik is a forgalmat - írták.  

A közlemény szerint az árazás is közrejátszik a forgalomcsökkenésben, ugyanis a budapesti eladók sokkal inkább hajlandók olcsóbban értékesíteni ingatlanjukat. A Balla Ingatlan ennek ellenére az észak-pesti térségben is számít árcsökkenésre, hiszen most még akár fél év is eltelik, mire létrejön az adásvétel.

A tulajdonosok akkor várhatnak kedvező fordulatot, ha csökkenni kezd az állampapírok kamata, mert így a befektetők is egyre nagyobb arányban térnek majd vissza az ingatlanpiacra.

.