Két éve vezették be a csed 100-at

MTI/alon.hu

2023.07.26. 11:57

Május végéig pedig mintegy 45 ezren részesültek csedben.

Két éve vezette be a kormány a csed 100-at, amelynek köszönhetően a csecsemőgondozási díj (csed) mértéke a korábbi bruttó kereset 70 százalékáról annak 100 százalékára emelkedett, így a szülés utáni fél évben az édesanyák több pénzt kaphatnak kézhez, mint amennyi korábbi munkabérük volt - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán.

A több mint 30 elemből álló magyar családtámogatási rendszer egyik fontos része a 2021 júliusában bevezetett csed 100, amely annak a nőnek jár, aki a gyermeke születése előtti két évben legalább 365 napon át biztosított volt, a támogatást pedig az anya a szülési szabadság időtartamára, vagyis 168 napra veheti igénybe.

Örökbefogadó nő vagy a családba fogadó gyám, kivételes esetben az apa, valamint az örökbefogadó férfi is jogosulttá válhat erre az ellátásra - jegyezte meg Hornung Ágnes.

Az államtitkár közölte, hogy míg a bérből a 15 százalékos személyijövedelemadó (szja)-előleg mellett 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot is vonnak, a csedből kizárólag a személyijövedelemadó-előleget kell levonni, a társadalombiztosítási járulékot nem, ennek köszönhetően a gyermekvállalás előtt dolgozó anyák a 24 hetes szülési szabadság alatt a korábbi keresetüknél magasabb összegű ellátást kaphatnak kézhez.

Az ellátás összegéből is érvényesíthető a családi adókedvezmény, valamint a 30 év alatti anyák szja-mentessége is vonatkozik rá - hívta fel rá a figyelmet.

Hornung Ágnes bejegyzésében arra is kitért, hogy 2021 második felében több mint 56 ezren, 2022-ben csaknem 85 ezren, idén május végéig pedig mintegy 45 ezren részesültek csedben.

.