A védőnők továbbra is a megszokott helyen érhetők el

2023.07.05. 08:06

A védőnők továbbra is a megszokott helyen és időpontokban érhetők el, csak a munkáltatójuk változott.

A védőnők július 1-jétől a vármegyei irányító kórházakhoz tartoznak, az ellátottak azonban továbbra is a megszokott helyen és időpontokban érhetik el védőnőjüket - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) az MTI-vel.

Azt írták: országosan összehangolt szakmai irányítás alatt nyújtanak ellátást július 1-jétől a területi védőnők. Eredményesebben biztosíthatók az igényeknek megfelelő, magas színvonalú szolgáltatások, csökkennek a bérezés és az ellátottak létszámának aránytalanságai.

Közölték: a világszerte kuriózumnak számító hazai védőnői szolgálat biztosításának operatív feladatait munkáltatói joggyakorlóként június 30-áig a települési önkormányzatok végezték, július 1-jétől a vármegyei központokban működő, úgynevezett irányító kórházak vezetésével a védőnői ellátás standardjait még hatékonyabban alkalmazó feladatellátás valósul meg.

Azt írták, hogy a védőnői szolgálat átvételét hosszas szakmai előkészítés előzte meg. Az OKFŐ 2021-ben létrehozta a kollegiális védőnői mentorrendszert, amelyen keresztül 65 megyei és városi mentorvédőnő segítségével egységes szakmai előírások alapján irányítja a szakemberek munkáját. Következő állomásként az OKFŐ július 1-jén vette át a védőnőket, és az egységes munkáltatói háttér kialakításával a vármegyei irányító intézményekhez rendelte őket.

Ismertetésük szerint az irányító vármegyei kórházak alkalmazásában 3851 védőnő folytatja feladatellátását; 24 szakember a védőnői szolgálat átadás-átvételét megelőzően nyújtotta be felmondását, 21 védőnő nyugdíjba vonul, 6-an más egészségügyi munkakörben folytatják pályájukat.

Az új egészségügyi szolgáltatási munkaszerződések megkötésének határideje július 31. Szintén eddig az időpontig kell megállapodniuk a települési önkormányzatoknak az irányító vármegyei intézményekkel a védőnői tevékenység végzésére szolgáló ingó és ingatlan vagyon használatával kapcsolatos kérdésekben.

Az ellátottak továbbra is a megszokott helyen és időpontokban érhetik el védőnőjüket, az ellátás és finanszírozás minden körzetben biztosított - olvasható az OKFŐ közleményében.

.