Péntektől palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

MTI

2023.07.26. 18:59

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Pénteken kezdődik a Palóc Hagyományéltető Napok - Palóc Búcsú és Folkfesztivál a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a háromnapos rendezvényen megválasztják Szent Anna szépeit is - tájékoztatta az MTI-t az egyik szervező.

Jakus Julianna művelődésszervező, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának munkatársa úgy fogalmazott, vallják, hogy a büszke palóc öntudat egyben tart, közösségeket kovácsol, és szeretnék, ha a meghívott települések helyi értékei is közkinccsé válnának.

A Palóc Hagyományéltető Napok a néphagyomány őrzése és az összetartozás érzésének erősítése mellett a palócok szeretett patrónájának kultuszát hivatott ápolni. Szent Anna, Szűz Mária édesanyja tiszteletére 28 éve rendezték meg először a Palóc búcsút. A vallási rendezvény néhány éve egészül ki népművészeti fesztivállal.

A szervező tájékoztatása szerint péntek délután beszélgetéssel indul a rendezvénysorozat: a híres rimóci öltözetről lesz szó a Palóc Múzeumban.

Szombaton folkudvarrá változtatják a múzeum szabadtéri gyűjteményét, este a múzeumi káponkánál tartják a Szent Anna-ájtatosságot, amelyen készülnek a búcsúra, a résztvevők a szabad ég alatt imádkoznak a nemzet megmaradásáért, a családokért és a gyermekáldásért.

A látogatók napközben külön udvarban kóstolhatják meg a palóc konyha jellegzetes ízeit. Vásári kavalkád, mesterségek műhelye, kisivó, palócportál és Izolda népi játékai népesítik be a város főterét, ahol Palócország meghívott falvai - Dejtár, Drégelypalánk, Érsekvadkert, Herencsény, Hollókő, Ipolybalog, Kétbodony, Kéménd, Rimóc, Vanyarc, Varsány és a tiszteletbeli vendég, Ipolyság - mutatkoznak be. Lesz mese, ének, népzene, néptánc, kora este a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes lép fel.

Sötétedés után lép színpadra Szarka Tamás, aki Balassagyarmat és Szécsény környéki gyerekekkel közösen énekli majd a koncert címadó dalát, a Kézfogást.

Vasárnap tartják a Palóc búcsút Szent Anna tiszteletére. A búcsújáró népviseletes menet a Rimóci Rezesbanda vezetésével indul a Palóc ligetbe közös imádságra. A szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök celebrálja a szabadtéri színpadon. A szertartást követően palóc vendégség lesz a múzeumnál.

A programsorozat szervezői a Palóc Múzeum, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Balassagyarmat város önkormányzata, a Balassagyarmati Római Katolikus Egyházközség és a "Kicsi vagyok én" Közhasznú Alapítvány.

.