Szerdán eldől, kik nyertek felvételt az egyetemekre

MTI

2023.07.25. 20:07

Számos helyszínen szerveznek eredményváró rendezvényt.

Szerda este nyolc órakor kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor derül ki, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

A politikus közlése szerint a leendő hallgatók sms-ben kapnak majd értesítést arról, hogy felvették-e őket. Hozzátette: az országban számos helyszínen szerveznek eredményváró rendezvényt, a főváros mellett Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban és Miskolcon is lesz Pont ott Parti.

Hankó Balázs elmondta: a ponthatárokról a Felvi.hu portál is folyamatos tájékoztatást fog adni, de nyomon követhetők az eredmények a Facebookon, valamint az M1 csatorna is körkapcsolást ad az eredményváró helyszínekről.

Az államtitkár kiemelte, hogy tavalyhoz képest 27 százalékkal növekedett a jelentkezők száma, ami "azt jelzi, hogy sikeres a magyar felsőoktatás és minél többen szeretnének ebből a sikerből részesülni".

A felvételizők számának emelkedése az államtitkár szerint arra is utal, hogy a korábbinál rugalmasabb, autonómabb lett a felvételi.

Hankó Balázs beszámolt arról is, hogy az idei felvételin jelentős volt a létszámemelkedés a gazdasági-társadalmi szempontból fontosabb képzési területeken, például a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. Hozzátette: a korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre, és a hátrányos helyzetű régiókból is többen szeretnének bekerülni az egyetemekre.

Kitért arra, hogy az elmúlt években lezajlott modellváltásnak köszönhetően az intézmények az adott térség munkaerőpiaci igényeit figyelembe véve alakítják ki a képzési kínálatukat. Az átalakítás célja éppen az volt, hogy a gazdasági szereplőkkel összekapcsolják az egyetemeket - húzta alá.

Hankó Balázs a magyar egyetemeket méltatva ismertette, hogy a nemzetközi ragsorokban tizenegy hazai egyetem került be a legjobb öt százalékba, és az elmúlt években sikerült megduplázni a nemzetközi hallgatói létszámot.

Elmondta továbbá, hogy ma 10 diákból átlagosan 7,5-8 állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait, ez pedig nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló. Ha egy átlagos, négy éves képzési időszakot veszünk, akkor az állam hatmillió forintot költ egy diák tanulmányaira - jegyezte meg.

Hankó Balázs az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a diploma megléte a munkavállaláskor "minimum másfélszeres bérszorzót jelent" és a végzettek nagyon rövid idő alatt, átlagosan 36 nap alatt el tudnak helyezkedni.

.