Vizes vb - Megkezdődnek a medencés versenyek - Itt az előzetes

MTI

2023.07.22. 12:57

26 magyar vesz részt a megmérettetésen.

Vasárnap Fukuokában megkezdődnek az olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokság medencés úszóversenyei, amelyen 26 magyar vesz részt.

A tavalyi, hazai rendezésű világbajnokságon két érmet, két aranyat szereztek a magyarok, mindkettőt Milák Kristóf. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszis azonban nem sokkal az idei vb előtt lemondta szereplését, így Fukuokában nem lesz olyan úszó, akiről egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy esélyes a dobogóra.

A vb-k ötven éve íródó történetében még soha nem fordult elő, hogy a magyar úszók érem nélkül térjenek haza, kétszer a "minimális" mennyiséget szállították, 1982-ben az ecuadori Guayaquilben csak Magyar Úszó Szövetség jelenlegi elnöke, az olimpiai bajnok Wladár Sándor állhatott dobogóra (200 m hát, ezüst), 2007-ben pedig az ausztráliai Melbourne-ben Cseh László 200 méter vegyesen szerzett harmadik helye jelentette az egyetlen medált. További két alkalommal volt arra példa, hogy egyetlen magyar úszó állhatott dobogóra egy világbajnokság, de Kovács Ágnes 2001-ben Fukuokában 200 méter mellen győzött, 100 méteren pedig bronzérmes volt, míg Cseh László 2005-ben Montrealban mindhárom éremből gyűjtött egyet, 400 méter vegyesen nyert, 200-on második lett, míg 100 méter háton bronz került a nyakába.

Szintén a 2007-es volt a legutóbbi vb, amikor aranyérem nélkül zárt a magyar úszóküldöttség. Összesen ez négyszer fordult elő az eddigi 19 világbajnokságon: 1978 (0-0-2), 1982 (0-1-0), 2003 (0-4-1), 2007 (0-0-1).

A magyar szövetség összesítéséből kiderült, hogy a jelenlegi válogatottból Jakabos Zsuzsanna a vb-szerepléseket nézve kilencedik részvételével megelőzi a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, valamint Cseh Lászlót.

A csapat második legrutinosabb tagja Kapás Boglárka, aki hetedszer úszik vb-n, ő 2011-ben debütált. A válogatott úszók közül egyszersmind ő az egyetlen a fukuokai keretben, aki korábban már volt érmes világbajnokságon: 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson lett harmadik, négy évvel később pedig a dél-koreai Kvangdzusban aranyérmet nyert 200 pillangón.

A férfiaknál Kós Hubert négy egyéni számmal tervez, ezzel rekorder a csapatban, Márton Richárd, Szabó Szebasztián és Rasovszky Kristóf  - aki első magyar versenyzőként szerzett egy világbajnokságon két érmet nyíltvízi úszásban, egyéniben 10 kilométeren és a csapattal is második lett - három-három távon kíván szerepelni. A nőknél Késely Ajna és Jakabos Zsuzsanna indul három-három egyéni számban.

Az idei világranglistákon kizárólag a hiányzó Miláknak van képzeletbeli dobogót érő ideje, 200 pillangón toronymagasan vezeti a mezőnyt, Fukuokában azonban négy év után új bajnokot avatnak majd ebben a számban. Rajta kívül csak férfiak szerepelnek a legjobb tíz között Kós Hubert 4., Kovács Benedek 8. 200 háton, míg Szabó Szebasztián 5. az 50 pillangón és 7. az 50 gyorson.

Ugyan a tavalyi, hazai rendezésű világbajnokságon sokan átestek a tűzkeresztségen, akad így is néhány vb-újonc a magyar úszók között. A férfiaknál a tavalyi junior Eb-n érmet szerzett Székely Áron, illetve a felnőtt Eb-n a váltókkal érmes két - névrokonok - Mészáros Dániel, míg a nőknél Flück Nóra és Szabó-Feltóthy Eszter indulhat élete első világbajnokságán.

A medencés úszóversenyek előfutamait magyar idő szerint 3.30-tól, míg a döntőket 13.00-tól rendezik, a versenyeket az M4 Sport élőben közvetíti.

.