Alig változott a lakásfelújítási kedv

MTI

2023.08.01. 09:11

Mindez az Otthonfelújítási program kifutásával és a hitelkamatok emelkedésével magyarázható.

A lakosság lakásfelújítási tervei a tavalyi nagy esés után csak nagyon lassan élénkülnek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felméréséből.

A GKI negyedévente készít felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A júliusi reprezentatív felmérésbe 1000 embert vontak be.

Megállapították, hogy a háztartások 6,7 százaléka biztosan, míg 18,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára. Egy negyedévvel korábban ugyanez a két arány 4,9 és 19,6 százalék volt. Ez azt jelzi, hogy a biztosan felújító családok aránya csaknem 2 százalékpontot emelkedett, míg a bizonytalanabbak aránya 1 pontot csökkent az előző megkérdezéshez képest.

Az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken a felújítási szándék: míg a 30 év alattiak körében 9 százalék a biztosan, 20 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya, addig a 60 év felettieknél ez a két arány 3 és 12 százalék.

Arra is kitértek, hogy bár az építőanyagárak és a kivitelezési díjak emelkedése továbbra is erőteljes, a korábbaiknál mégis valamivel könnyebb kivitelezőt találni.

Felidézték, hogy a lakásukra a következő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot. Ekkor még az Otthonfelújítási program jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását és korszerűsítését és elegendő idő is volt a projektek befejezésére.

A tavalyi második félévben erősen csökkentek a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési tervei. Mindez a GKI szerint egyebek mellett az Otthonfelújítási program kifutásával és a hitelkamatok emelkedésével magyarázható.

.