Augusztus 20. - Szent István öröksége tárul a résztvevők elé a veszprémi várnegyedet érintő sétán

MTI

2023.08.18. 12:30

Az augusztus 20-ai programra a várbeli Körmendy Házban lehet jelentkezni az ünnepnapon.

Szent István örökségét ismerhetik meg a résztvevők a veszprémi várnegyedben tett vezetett sétán, melyet a nemzeti ünnep alkalmából szerveztek - közölte az MTI-vel a veszprémi érsekség múzeumának igazgatója.

Nagy Veronika elmondta, hogy a Work in Progress 2023 programsorozat keretein belül folyamatosan szerveznek vezetett sétákat a felújítás alatt álló várnegyedben, melyek során a résztvevők betekintést nyerhetnek az ott zajló munkálatokba. A nemzeti ünnepre tervezett program azonban még az eddigieknél is teljesebb képet ad történelmi örökségünkről - tette hozzá.

Felidézte: Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthető.

Mint mondta a vezetett túrák Szent István király és Boldog Gizella királyné szobrától indulnak, mely Ispánki József alkotása és mára a város jelképévé vált.

Megtekinthetik az érdeklődők a barokk korban épült és az államalapítónknak szentelt ferences templomot is, ahol a karzaton Szent Imre herceg fogadalomtétele látható, a hajó feletti részben pedig az a jelenet, amikor Szent István fogadja a pápa követeit, és megkapja a koronát. A pápa másik ajándéka Istvánnak az apostoli kettős kereszt, amellyel a királyt apostolnak ismeri el a magyar nép megtérítése miatt - mondta nagy Veronika, hozzátéve, hogy az érdeklődők további részleteket ismerhetnek meg majd a túra során.

A séta résztvevői betérnek majd a Szent György-kápolnába is, amely a Szent István király legendájában fennmaradt történet szerint Szent Imre herceg szüzességi fogadalomtételének helyszíne volt. Ugyanitt őrizték Szent György ereklyéjét is, amelyet államalapító királyunk a bolgárok felett aratott győzelme emlékére a bizánci császártól kapott, majd Veszprémbe hozatott. A Szent György Kápolna ettől kezdve látogatott zarándokhellyé vált.

A vezetett séta érinti majd a Szent Mihály Főszékesegyházat is, melynek építtetését 1030 körül Szent István király felesége, Gizella kezdeményezte, akinek karereklyéje ma is a főtemplomban, a Szent Imre-oltárnál található.

Megismerhetik a látogatók a Gizella királyné nevét viselő 13. századi kápolnát, melyet Koller Ignác, a barokk kor egyik kiemelkedő püspöke a 18. században első királynénk tiszteletére újíttatta fel, és ezzel jelentősen hozzájárult a veszprémi Gizella-kultusz megerősödéséhez. Az Érseki Palota és a Nagypréposti Ház között megőrzött épület ebben az időszakban kapta a ma ismert jellegzetes kaput és homlokzatot. A Veszprémi Főegyházmegye szándéka szerint első királynénk karereklyéje a Gizella Kápolna megújítása után 2025-ben a kápolnába kerül majd át - mondta a múzeumigazgató.

Az ünnep elmúltával továbbra is látogathatók lesznek a veszprémi várnegyed neves, megújuló épületei. Többek között a Körmendy Ház, a Biró-Giczey Ház és a Szent István Templom is bejárható. A Biró-Giczey Ház emeletén a Nemzeti Múzeum régészeinek friss kutatási eredményeit bemutató kiállítás várja a látogatókat - tette hozzá.

Az augusztus 20-ai programra a várbeli Körmendy Házban lehet jelentkezni az ünnepnapon. A beruházásról szólva Nagy Veronika elmondta, hogy 2025-re összesen 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. A projekt első üteme már befejeződött.18 épület homlokzati, tetőszerkezeti munkái készültek el, és megnyitottak több olyan kertet is, amelyet eddig nem tekinthetett meg a nagyközönség.

Az elmúlt időszakban több mint 170 vezetett túrán mintegy 3300 látogató tekinthetett be a munkálatok kulisszái mögé - fűzte hozzá.

.