Szigorította a beutazást az amerikai kormány a magyarokkal szemben

MTI

2023.08.02. 09:17

Az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak.

A biometrikus útlevél bevezetése előtti időszakban, az egyszerűsített honosítási eljárás során kiadott magyar útlevelekkel indokolta az amerikai kormány, hogy szigorította Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában (Visa Waiver Program) - közölte az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint kedden az MTI kérdésére.

Az ügy téma volt a külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján, amelyen Matthew Miller szóvivő kijelentette, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt a döntés szempontja. Az indokról szólva azt mondta, hogy az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

Arra kérdésre ugyanakkor, hogy az amerikai kormánynak van-e konkrét tudomása arról, hogy megkérdőjelezhető hátterű személyek bejutottak az Egyesült Államokba magyar útlevél birtokában, a szóvivő nem válaszolt. Azt állította, hogy szakpolitikai megfontolások játszottak szerepet, vagyis az amerikai kormány azt vette figyelembe, hogy voltak, akik szigorú átvilágítás nélkül jutottak magyar útlevélhez, és a felvetett aggályokra Magyarország nem reagált.

.