Visszahívta egy termékét a dm - Mérgező lehet

MTI/alon

2023.08.05. 12:57

Határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt. Nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő lehet.

Visszahívta a forgalomból a "dmBio málnás puffasztott rizskorongok, 8 hónapos kortól, 35 g" elnevezésű terméket a dm-drogerie markt Kft. határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.

 Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica.

Forrás: nebih.gov.hu

A Nébih honlapján olvasható részletes információk szerint a 2024.06.04. minőségmegőrzési idejű, NL 157 gyártási számú terméket hívják vissza.

A dm üzletek blokk nélkül is visszaveszik, akár bontott csomagolás esetén is az érintett termékeket - tették hozzá.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk elérhetőek a Nébih honlapján

.