Hirdetés

Enyhülő kereslet miatt megindult a fejlesztők közötti verseny az ingatlanpiacon
alon.hu

Enyhülő kereslet miatt megindult a fejlesztők közötti verseny az ingatlanpiacon

MTI

2023.09.23. 07:57

A kereslet csökken, de a vevői igények emelkednek a budapesti újépítésű lakáspiacon.

Hirdetés

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.

A közleményben kiemelték: a fővárosi újépítésűek átlagos négyzetméterára a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal 1,37 millió forintra emelkedett, ugyanakkor az előző negyedévhez képest az árak nem változtak.

Egy átlagos újépítésű ingatlan Budapesten több mint 90 millió forintba került, ami egy év alatt 10 millió forintos növekedést jelent.

A második kerületben az újépítésű projektekben elkelt lakások átlagos négyzetméterára a harmadik negyedéves adatok szerint 2,6 millió forint volt, de az árszint Terézvárosban és Erzsébetvárosban is átlépte a 2 milliós határt.

A Ferencvárosban 1,6 millió forint, Újbudán 1,5 millió forint, míg a 13. kerületben átlagosan 1,3 millió forint volt az újépítési lakások átlagos négyzetméterára, a külső kerületekben még mindig vannak elérhető lakások akár milliós négyzetméterár alatt is - közölte a Duna House.

A piaci trendeket elemezve kiemelték: csökkent a hitelből vásárlók aránya, ugyanakkor a piacon az év végig még megjelenhetnek a városi csokot igénylő ügyfelek az államilag támogatott hitelkonstrukció 2024-es kifutása előtt.

Az alacsony energiaigényű és fenntartási költségű otthonok továbbra is keresettek a piacon, az érdeklődők főként 50-60 négyzetméteres, nappali plusz egyhálós, vagy nappali plusz kéthálós, okosotthonokat keresik - idézte a közlemény Benedikt Károly PR és elemzési vezetőt.

Az alacsony kereslet miatt megindult a fejlesztők közötti verseny, az érdeklődőket különböző akciókkal csábítják. A kiválasztásnál egyre fontosabbá válnak a társasházak által kínált extra szolgáltatások, mint a közöség terek, a napelemes energetikai megoldások, edzőterem, portaszolgálat vagy elektromos autó kiálló - fűzte hozzá.

.