Fejlesztett az OBA, mely erősíti a pénzügyi stabilitást

MTI

2023.09.29. 12:57

A bejelentési felület alkalmanként csak azokra az időszakokra nyílik majd meg, amikor az OBA-nak kártalanítási kötelezettsége merül fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA újítását, amely révén a jövőbeni kártalanítási kifizetések felgyorsítása érdekében az érintett banki ügyfelek a betétbiztosító online bejelentő felületén közvetlenül is megadhatják bankszámlaszámukat. A fejlesztés erősítheti a fogyasztók bankrendszerbe vetett bizalmát, ami a pénzügyi stabilitás fontos alappillére - hangsúlyozta közleményében a jegybank.

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket. A kifizetésben érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

Az érintett fogyasztók így a továbbiakban a kártalanítási összeg kifizetéséhez szükséges információkat kényelmesen, például otthonról, éjjel-nappal - akár hétvégén vagy ünnepnapokon is - percek alatt megadhatják - magyarázta az MNB. Az új digitális rögzítés mellett természetesen a kártalanítási eljárásban részt vevő adatrögzítő bankfiókokban továbbra is lehetőség lesz a személyes számlabejelentésre.

Hozzáfűzték: a betétbiztosító érintett bejelentési felülete alkalmanként csak azokra az időszakokra nyílik majd meg, amikor az OBA-nak kártalanítási kötelezettsége merül fel. Az ügyféladatok megadása során az OBA kétfaktoros biztonsági azonosítással gondoskodik a fogyasztók biztonságáról.

A betétbiztosító - az Európai Unión belül is az élmezőnybe tartozó - fejlesztése akár nagy tömegű kártalanítási igény gyors befogadását teszi lehetővé a betétbiztosító számára. A kártalanításra jogosult és azonosított lakossági ügyfelek számára ezt követően az OBA közvetlenül tudja majd utalni a kártalanítás összegét.

Az OBA új technikai fejlesztése mindezek nyomán tovább erősítheti az ügyfelek bankrendszerbe vetett bizalmát. Ez pedig a pénzügyi stabilitás egyik fontos alappillére, és fenntartása az MNB alapvető feladata - zárta közleményét a jegybank.

.