Két dolog is hiányzik az igazgatótanácsokból

MTI

2023.09.17. 07:58

A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

A vállalatok döntéshozataláért felelős igazgatósági tagoknak nincs megfelelő technológiai ismerete, ugyanakkor hiányoznak a női vezetők is a testületekből, az arányt javítani kell - erre a következtetésre jutott az EY tanácsadó cég európai pénzügyi szolgáltató vállalatokat elemző kutatása, amelynek eredményeit ismertette az MTI-vel .

Az EY 13 európai országban több mint ezer igazgatósági tag értékelésén és 300 befektető megkérdezésén alapuló tanulmánya szerint a pénzügyi szolgáltatók már elkezdték megreformálni az igazgatótanácsokat.

A kutatás adatai szerint az idei év első felében kinevezett igazgatósági tagok mindössze negyedének van gyakorlati tapasztalata a fenntarthatóság területén. Alig harmaduk (36 százalék) rendelkezik széleskörű technológiai ismeretekkel, miközben a vezetői tapasztalatok mellett ezeket tartják kulcsfontoságú készségeknek (87 százalék) a befektetők Európában - ismertették.

Az adatokat elemezve közölték: az érintett társaságoknak a közeljövőben megoldást kell találniuk arra a helyzetre is, hogy a tőzsdén jegyzett európai pénzügyi szolgáltatók ötödénél (28 százalék) nem teszi ki a 40 százalékot a női igazgatósági tagok aránya.

Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026 júniusáig valamennyi tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatnál tíz vezetőből legalább négynek női döntéshozónak kell lennie a nem ügyvezetői tanácsokban és az összes tanácsban is el kell érniük a 33 százalékot.

A felzárkózás lassan halad, mivel az elmúlt pénzügyi évben (2022. július - 2023. június) a kinevezések csupán 44 százalékában volt nő a jelölt - foglalta össze friss nemzetközi kutatását az EY.

.