Egyhangúlag döntöttek a kamatkondíciókról

MTI

2023.09.13. 15:11

Kamatdöntés - Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács augusztusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa augusztusi ülésén a kamatkondíciókról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint. A kamatfolyosó felső határa 100 bázisponttal 16,5 százalékra, valamint a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat szintén 100 bázisponttal 14,0 százalékra csökkent, az alapkamat pedig 13 százalékon maradt.

A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók egyhangúlag jelezték, hogy az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében is a kamatkondíciók 100 bázispontos mérséklése indokolt.

A tanács tagjai megállapították, hogy a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak összezárását az alapkamattal; ezt a következő kamatdöntő ülés során is mérlegelni kell.

Megerősítették, hogy az egynapos betéti gyorstender kamata és az alapkamat jövőbeni összezárásakor a monetáris politika új szakaszba lép, amelyen belül az inflációs cél elérése és a pénzpiaci stabilitás fenntartása továbbra is a fókuszban marad, azonban lehetőség nyílik a monetáris politikai eszköztár egyszerűsítésére.

Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, az alapkamat jelenlegi szintje biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését - hangsúlyozták újra.

Felidézték, hogy az infláció csökkenése tovább folytatódott júliusban, így - jelezték előre - várhatóan az ősz folyamán érezhetően 10 százalék alá süllyed a mutató. Az árdinamika január óta bekövetkezett mérséklődésének kétharmada a monetáris politika által befolyásolt piaci folyamatokhoz köthető - szögezték le.

A monetáris testület emlékeztetett, hogy a gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökkent, aminek az oka szerintük a magas infláció miatt szűkülő belső kereslet volt. A magas frekvenciás adatokra hivatkozva előrevetítették, hogy az év második felétől fokozatosan élénkülhet a növekedés, amihez a csökkenő inflációval párhuzamosan emelkedő reálbérek, valamint a mezőgazdaság adatai járulnak hozzá.

A jegyzőkönyvben kiemelték, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordméretű többletet termelt, ami mögött a visszafogott lakossági fogyasztás, a korábban felhalmozott készletek értékesítése, a szolgáltatásegyenleg emelkedése és a kedvező exportértékesítések állnak. Idén a folyó fizetési mérleg hiánya a júniusban vártnál kedvezőbben, a GDP 2 százaléka alatti szinten alakulhat - vetítették előre.

Arra is kitértek, hogy a költségvetési hiány mérséklődése idén tovább folytatódik, és megjegyezték, hogy az előirányzat 3,9 százalék. Az államadósság-ráta az előző év végi 73,3 százalékról a nominális GDP növekedése és a hiány mérséklődése következtében az év végére 70 százalék alá csökken - fűzték hozzá.

A monetáris tanács tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság - az amerikai makrogazdasági adatok, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása miatt - romlott a júliusi kamatdöntés óta.
    A hazai pénzügyi piacok a nemzetközi hangulat változásaira, valamint a dollár árfolyamának alakulására a régiónál nagyobb mértékben reagáltak - figyelmeztettek a jegyzőkönyvben.

.