Visszahívták a forgalomból a Coop egy termékét

MTI

2023.09.06. 23:38

Határérték feletti kadmium tartalom lehetséges jelenléte miatt. A kadmium toxikus hatású nehézfém.

Visszahívta a forgalomból a Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszeletet a gyártó Planta Medicia Kft. - közölte az MTI-vel szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih honlapján szerdán közzétett felhívás szerint a Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszelet sós, magvas, a Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszelet natúr, és Coop - Jót, jó áron! puffasztott rizsszelet, sós termékeket hívták vissza határérték feletti kadmium tartalom lehetséges jelenléte miatt.

Mindegyik termék 100 grammos kiszerelésben kapható. Lejárati idejük 2024.05.17, 2024.04.30, 2024.04.28, 2024.04.27, forgalmazójuk a CO-OP Hungary Zrt. - közölték.

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye.

Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők.

Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek.

Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek.

A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.

.