Az MNB 27 millió forint bírságot szabott ki négy bankra

MTI

2023.10.10. 08:37

A lakossági előtörlesztésekhez kapcsolatban találtak szabálytalanságokat.

A lakossági előtörlesztéseknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók széles körét érintő, jelentős hiányosságokat tárt fel négy banknál, ezért 27 millió forint bírságot szabott ki az érintett piaci szereplőkre - közölte a jegybank az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az MNB 16 hitelintézetnél ellenőrizte a lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlatot, és megállapította, hogy több bank is rosszul adott tájékoztatást, és késve számolta el a befizetéseket.

A fogyasztók széles körét érintő, jelentős problémák miatt öt határozatában négy intézményre - Erste Bank Hungary Zrt., MBH Bank Nyrt., Takarékbank Zrt., Takarékbank Jelzálogbank Nyrt. - összesen 27 millió forint összegű bírságot szabott ki.

Az ellenőrzött hitelintézmény közül kettőnél nem tártak fel hiányosságot, a többi piaci szereplőnél különböző jellegű és súlyosságú jogszabálysértést állapítottak meg - írják a közleményben.

A hitelintézetek többsége már az MNB megkeresésének hatására - fejlesztésekkel, folyamataik, szabályzataik és formanyomtatványaik átalakításával, illetve ügyintézői oktatással - megkezdte a feltárt hibák javítását - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

.