Csökkentek az ingatlanárak Magyarországon

MTI

2023.10.10. 15:15

A visszaesést a bizonytalan gazdasági környezettel és a magas hitelkamatokkal magyarázzák.

Az idei a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal mérséklődtek a második negyedévhez képest - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.

A visszaesést a bizonytalan gazdasági környezettel és a magas hitelkamatokkal magyarázták. A körülmények sokakat távol tartottak az ingatlanpiactól, az árakban a keresletcsökkenés és kínálatbővülés együttes hatása látható, az ingatlanközvetítő cég azonban arra számít, hogy a forgalom nem marad tartósan ezen a szinten.

Elemzőik szerint az adásvételek száma még az idén emelkedésnek indulhat, a hétfőn életbe lépett 8,5 százalékos kamatplafon ugyanis fellendítheti az ingatlankölcsönök iránti keresletet. A nagyvárosi csok év végi megszűnése miatt megugrott a támogatott konstrukciók népszerűsége is, a csok és a babaváró hitelek iránt érdeklődők száma júniushoz képest a lakástámogatási rendszer átalakításáról szóló bejelentés óta majdnem 40 százalékkal nőtt - írták a cégcsoporthoz tartozó money.hu adataira hivatkozva.

Az ingatlanárak alakulását az ingatlan.com mostantól rendszeresen összesíti. A lakásárindex az országos adatokat havonta, a regionális adatokat negyedévente foglalja össze - közölték.

.