Egyre több cég növelheti a fizetéseket az év végéig

MTI

2023.10.13. 14:37

Többen keresnek új munkahelyet egy közvetítő cég adatai szerint.

Éves összevetésben 25,7 százalékkal több jelentkezés érkezett a meghirdetett munkalehetőségekre a harmadik negyedévben, az álláshirdetések száma ugyanakkor csökkent - közölte a profession.hu pénteken az MTI-vel.

Az állásközvetítő adatai alapján a jelentkezések száma Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyében, valamint Budapesten nőtt leginkább.
Az új munkalehetőségek elsősorban a mezőgazdaság és az egészségügy, gyógyszeripar területén bővültek országosan, a legnagyobb mértékben pedig a cégvezetés, a munkaügy és az üzleti támogató központok munkaerő-toborzása csökkent.

Az álláshirdetések száma szinte minden országrészben visszaesett, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben csaknem 30 százalékkal.

A vármegyék közül Hajdú-Biharban volt jelentős, 12,9 százalékos növekedés, főképp a szállítás, beszerzés, logisztika, gyártás és termelés álláshirdetéseinek köszönhetően. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 3,6 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma.

Pest vármegyében volt a legnagyobb, 29 százalékos csökkenés a feladott álláshirdetések számában a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest.

A fővárosban 16,2 százalékkal kevesebb a nyitott pozíció 2022 azonos időszakához képest. Itt leginkább az üzleti támogató központok, a banki és biztosítási terület, valamint a HR és a munkaügy álláslehetőségei estek vissza, a legnagyobb emelkedést a közigazgatás és a mezőgazdaság mutatta.

A közlemény szerint a kevesebb álláshirdetés és a munkakeresők számának emelkedése ellenére sem szűnt meg a munkaerőhiány, számos területen továbbra is nehéz megtalálni a megfelelő szakembert. A munkaadók számára a béremelkedés követése is kihívás, de nem kerülhetik el, ha meg akarják tartani az alkalmazottaikat.

A profession.hu ezért arra számít, hogy egyre több cég növelheti a fizetéseket az év végéig.

.